Wersja do druku

2 strony: < 1 2

Świeżynek
Przysłano mi ofertę dzianin. Są takie co mają 1.50 szerokości i są takie po 2 metry. Te 2 metrowe są generalnie wyraźnie droższe niż te 1.5 metrowe. 9.5 Funta VS 7 funtów . No i koszulkę zrobię jedną z takiej samej długości materiału tak i tak?
Jeżeli chodzi o 1 sztukę koszulki to tak. Z szerokości 2m i 1,5m otrzymasz 1 sztukę i będzie więcej odpadu przy 2 metrach szerokości :) Nie skupiaj się na tej 1 sztuce! Przy seryjnej produkcji z szerokości 2 metrów otrzymasz już 2-3 koszulki.

Swego czasu miałam okazję być kilka razy na szwalni i krojowni, wprawdzie bielizny, ale myślę że zasada ogólna będzie podobna.
Tam gdzie Tobie się wydaje, że jest odpad, program układający elementy w schemacie, umieści elementy ubrania w mniejszym rozmiarze.

Zasada będzie wszędzie taka sama. Czasami na warstwy materiału nakłada się wydruk z plotera, na "miękkim" papierze i wycina jak wycinankę.
Sztywne szablony stosuje się przy powtarzalnej produkcji, jak układ części jest stały, niejako jako wielorazowego użytku.

A mi się zdarza bywać w firmie, w której na krojowni są cuttery, układ wędruje prosto z komputera na tą maszynę i cutter wycina idealnie dokładnie. Straty są minimalne. A jak to super wygląda :)

--- Ostatnio edytowane 2020-02-15 09:27:45 przez Agata01 ---
Świeżynek
Piekara3
To co piszesz, bardzo by mi odpowiadało i zakładam, że tak właśnie powinno być i że szwalnia zarządza materiałem tak, żeby było jak najmniej ścinek=koszty jak najniższe.
Agata01
Ja liczyłem tak. Jest materiał 2m szerokości w cenie 50 zł za mb. Więc ja myślałem, że z tego materiału uda się zrobić tylko jedną koszulkę, więc ten mój biznesplan się nie spina przy takich kosztach i szukam dalej materiału. No jeśli jednak jest tak, że z tych 2 metrów szerokości, w procesie szerszej produkcji uda się zrobić jak piszesz 2, lub 3 koszulki, to diametralnie zmienia całą sytuację.

Czyli ostatecznie kończąc sprawę. biorąc pod uwagę różne rozmiarówki, mniejsze elementy itd... wychodzi, że materiał jednak jest wykorzystywany w swej całości, a ścinki są raczej mniejsze niż większe? Można liczyć, że z tych 1 x 2 metry w szerszej produkcji uda się zrobić nawet 3 koszulki? Bo to zmniejsza koszty materiału w moim biznesplanie 3 krotnie, więc znacząco. Piszę biznesplanie, ale to jest etap koncepcyjny:). Biznesplan to takie duże słowo.

No i jeszcze dopiszę tylko, że to wszystko okazuje, że choć jeśli chodzi o zakupy to operuje się metrami bieżącymi, to jeśli chodzi już o proces szycia to nie tyle operuje się m2, co jednak dąży się do maksymalnego wykorzystania powierzchni materiału.

--- Ostatnio edytowane 2020-02-15 12:52:34 przez 2jacks ---
Świeżynek
I zależy jeszcze dużo od fasonu koszulki i rozciągliwości dzianiny. Czy luźne czy blisko ciała mają być, krótkie do talii czy dłuższe do bioder itp.
Do biznesplanu licz że 2 x 1m to raczej 2 koszulki w rozmiarze S, chyba że rozmiary dziecięce też planujesz.
Przy 50zł za m dzianiny to i tak mega drogo Ci wyjdzie ta produkcja.
Świeżynek
50 zł za metr to jest taki top topów...ale w sumie to jest jedyna wycena, jaką otrzymałem. Nie wiem jakie są inne ceny, a zależy mi na tym żeby koszulka była wytrzymała użytkowo. Czyli żeby po praniu się nie zmieniała, a niestety jest pełno kitu na rynku. Taka bawełna czesana, która niby jest dobra itd...wcale taka być nie musi. W procesie czesania odpadają tylko włókna 1 cm i krótsze, czyli zupełne, zupełne śmieci. To wcale nie jest bawełna dobrej jakości, bo bawełna czesana..a takie niestety legendy są tworzone. Jeden z producentów informuje na stronie, że produkuje z przędzy o "szczególnie" długich włóknach, co brzmi jak próba obejścia tej bardziej formalnej nomenklatury, która używa określenia długie włókna na włókna o konkretnej długości i to samo dotyczy włókien extra długich. Jednym słowem, ciężko tutaj o jakąkolwiek informację, czyli także pewnie o jakość. Nie wiem, ale może się mylę
Świeżynek
Taki wzór się pojawił. Długość koszulki+długość rękawa X 1.1
i to by się chyba zgadzało.

2 strony: < 1 2

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.