Stara Gwardia
![]() |
|
Faktycznie wyglądają na witraże, bardzo efektowne. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A słusznie skojarzyłyście z witrażami, bo Haiying maluje na jedwabiu najpierw kontury taką specjalną gęstą farbą, a potem te kontury wypełnia lejącymi farbkami do tkanin. ![]() ________________________________________________________
Szyję sobie hobbystycznie. ![]() |
|
Stały Bywalec
|
|
I zrobiło się bajkowo, pięknie
![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Piękne, ale nie powiedziałabym ,że jest to malowane na jedwabiu. Myślałam, że to witraż... Fajny pomysł
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No bo tak maluje się na jedwabiu: to, co ma być ujęte w jakichś ramach, trzeba najpierw wziąć w te ramy gęstej farby (tzw.konturowej) a potem wypełnić kontury kolorami. Jeśli chce się zrobić piękne mazgaje, to nie używa się konturówki. Nie, nie, nie maluję. Czytałam o tym, bo mnie zainteresowała technika. Byłam ciekawa czysto teoretycznie- wiedziałam, że nie będę nic malować, bo jestem plastycznym antytalentem.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No i jak zwykle nie napisałam najważniejszego: mnie oczywiście urzekły liście. Co z tego, że ogórka?
Od lat, co roku, każdej jesieni zakochuję się. Hm... w liściach klonów. Są w tak wielu kolorach, odcieniach, mają tak różne kształty, wielkości... Moja miłość powraca co roku. |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Wypowiem się tu jako praktykujący ![]() farba do konturów powinna być nanoszona niemal suchym pędzlem i to ma bodaj większe znaczenie, niżeli stopień rozcieńczenia farby. Chodzi o to, aby tkanina nasiąkła głęboko, ale farba nie może się rozpłynąć po włóknach. Dlatego cienkie i łatwo przesiąkające tkaniny (jedwabie, żorżety itp) należy rozpiąć na krosnach. To zapobiega podciekaniu farby pod spód i rozlewaniu w plamy. Co do jesiennych liści - mam pewien szatański pomysł, jak można je wykorzystać do barwienia tkanin w jesienne wzory. Czekam tylko, aż będzie więcej i ładnie wybarwionych, a wtedy wyruszę na zbiory po parkach i lasach. Oczywiście pokażę, jak tylko zrobię pierwsze egzemplarze. ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Świeżynek
![]() |
|
Twoje prace ,to prawdziwe arcydzieła.Śliczna kolorystyka,mają coś w sobie,że wprowadzają w pogodny nastrój tematem i barwą.
Brawo,brawo. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zibiaszu - czekam z ciekawością (ale cierpliwie, bo to popłaca...). Kilkanaście lat temu zabawiłam się w barwienie kremowej jedwabnej apaszki. Wykorzystałam świeże (znów napisałam przez rz!) liście orzecha. Nic odkrywczego, ale jaka zabawa! Efekt mnie zadowolił. Powstały nieregularne mazgaje, zacieki... Mnie się podoba.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
A ja mam pomysł na otrzymanie odcisków liści i przy okazji zabarwienie całości na rudo-brązowy kolor.
Sam jestem ciekaw, jak to wyjdzie..? Próbowałem z zielonymi liśćmi i kwiatami, ale nie wychodziło za ciekawie. Teraz pora na jesienne, a cały wic polega na wzmocnieniu naturalnych barwników i ich utrwaleniu. Zobaczymy już niedługo! ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.