Stara Gwardia
![]() |
|
no widzę ,że wybrałaś klasyczny ale dość trudny do szycia model
tutaj rękaw nie powinien mieć nawet jednej"zmarszczki" zrób tak jak opisałam i koniecznie wprasuj żelazkiem to marszczenie głowki dopiero potem wdawaj rekaw w podkrój |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
wsunęłam trochę ten rękaw do środka i jest lepiej ![]() ![]() Na razie jest zeszpilkowane. ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Trzeba też bardzo uważać wszywając rękaw na odcinku pomiędzy znakami marszczenia, ale od spodniej strony, tzn. wzdłuż dolnej części pachy. Tam brzeg rękawa jest praktycznie jak skrojony ze skosu i bardzo łatwo jest niechcący go naciągnąć. Wtedy brzeg rękawa jest dłuższy niż brzeg przodu i tyłu, z którym się go zszywa, a nawet pół centymetra z każdej strony daje centymetr na główce ![]() Rękawy wszywam tak, jak opisała ci Zanetta. Zawsze spinam szpilką najpierw szew dolny rękawa ze szwem na dole pachy, a potem spinając szpilkami dalszą część staram się maksymalnie przesunąć brzeg rękawa w kierunku tego szwu. Trudno to wytłumaczyć, ale staram się jakby ścieśnić nitki materiału na tyle mocno, żeby nie był rozciągnięty. Składam razem brzeg przodu i rękawa, częścią "rękawową" do siebie i przesuwam kciukiem materiał rękawa nie ruszając materiału przodu, ale tak, żeby nic się nie marszczyło. Zawsze udaje się ukraść ze dwa milimetry na ok. 3-cm. odcinku. Spinam szpilką i robię tak samo z następnym kawałkiem. Pomijając to, że główka się nie marszczy, to zostaje jak najwięcej materiału w obwodzie rękawa - a to ma potem wpływ na wygodę w noszeniu. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zrobiłam dokładnie jak opisałyście ![]() ![]() Efekt prawie idealny :P --- Ostatnio edytowane 2011-06-12 16:17:02 przez Juli --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
pewnie żakiet będzie udany ,uszyj całość i pokaż jak wyszło Ci z podszewka ,
ja nie mam reki do wszywania podszewki ![]() w tym roku szylam kurtke z podszewka i mimo 2 poprawek marszczy mi sie pod kieszenia z prawego przodu a z tylu jest jakby za krotka w sumie polowa dolnej krawedzi jest jakas zakrecona no pochodzilam w niej troche ale wypadaloby poprawic a nie wiem jak |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
pokażę ale to potrwa bo na razie mam sesje ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.