Wersja do druku

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Stara Gwardia
Suuuuuper :-)
Mam idealną deskę do tego!
Świeżynek
witam,
lekko odświeżając wątek chciałam się poradzić. Mam nadzieję, że dobrze trafiłam:)
Planuję zakup właśnie praski. Ale problemem są dla mnie końcówki. Nie wiem jak sobie dopasować np. nit z odpowiednią końcówką do danego materiału? Np. mam filc, 3 warstwy w okolicy 13-14mm i chciałabym je połączyć/wzmocnić nitem. I nie wiem jaki wybrać, a ich jest sporo do wyboru:( grubości, długości itp są różne. Była bym super wdzięczna jeśli ktoś chciałby mnie choć naprowadzić jak się w tym temacie poruszać?
Świeżynek
no ja tez bym chciała się coś o nitach dowiedzieć bo jedyne nity jakie znam to te na moich gatkach jeansowych.
Świeżynek
Jedyną informację jaką udało mi się wyciągnąć od sprzedawcy tego typu sprzętów to taka, że generalnie do 5-6mm można stosować oczka czy nity, napy do niego mniejszych grubości. Nie wiem tylko czy tyczy się to wszystkich prasek czy konkretnego modelu lub/i końcówek do niego.

Niełatwo coś się dowiedzieć od sprzedawców:(
Stały Bywalec
niestety oni często tylko sprzedają ,a rzadko mają doświadczenie w "używaniu" więc nie wiedzą co i do czego . Sama mam problem z oczkami i szlag mnie trafia bo prę razy opis był sprzeczny z późniejszym zastosowaniem ,np oczka kupione w złożeniu do dwóch warstw bawełny ,były za duże. Na szczęście odkryłam hurtownię pasmanterii niedaleko domu i mogę teraz "pomacać " zanim kupię .
Stara Gwardia
ja ma zaciskacz ten lidlowy no nap ale nie umiem nim robić, nie wiem czy może dlatego ze te oczka mi się na nim wogóle nie trzymają, powinnam mieć dodatkowe końcówki czy jak? a jeśli tak to gdzie kupić?
Świeżynek
Witam serdecznie! Nie jestem osobą doświadczoną, zaczynam od drobnych przeróbek ubrań, które posiadam:) Chciałabym zapytać się Was, czy wspomnianym narzędziem da się nabić takiego typu ćwieki A jeśli nie (co niestety podejrzewam) to czym można to zrobić?
Stara Gwardia
Też mam ten lidlowy - taki sobie , jak ktoś ma więcej pary w rękach to trzeba uważac bo można wygiąc te "metalowe" rączki.:-S
Jak próbowałem na tkaninie to może co 10 oczko/nap udało się zamocowac względnie poprawnie.
Pewnie to przede wszystkim brak doświadczenia ale wydaje mi się że ten Lidl-owy to 20 zł w błoto...
Ponoc ten jest ok:

www.e-pasmanteria.pl/pl/p/zestaw-naprawczy-VARIO-PLUS-PRYM-651

--- Ostatnio edytowane 2012-08-24 19:48:13 przez BlueGun ---
Ja mam praskę kaletniczą z polimexu... oni mi doradzili, który zagniatacz do jakich rzeczy chociaż przyznam, że te porady prawie siłą od nich trzeba wyciągac :) No ale na maile odpisują, więc jest ok. Posiadam też nity i końcówkę do nich, ale w sumie to nie podobają mi się, więc pewnie jeszcze coś będę musiała dokupić.
Niby mam to urządzenie, a wybranie czegoś do niego to też droga przez mękę, bo faktycznie te wszystkie produkty w sklepach tak ubogo opisane, że ciężko się połapać ;/

BlueGun - zarówno do nap jak i oczek potrzebne są wycinaki (w sensie najpierw odpowiedniej wielkości dziury porobić), więc może dlatego Ci nie wychodziło dobrze to.

--- Ostatnio edytowane 2012-08-24 23:15:28 przez imp18 ---
Świeżynek
Imp18 , czyli posiadasz cos takiego (to za 180 zł i po przesunieciu zdj w prawym gornym rogu na drugie:))? Przeglądałam tez ich sprzet, ale nie do końca połapałam się ze wszystkim. Później do tej praski trzeba kupować różne końcówki(zgniatacze) do różnych ćwieków i zwykłych nitów, tak? Przepraszam za, zapewne, banalne pytania, ale wolę mieć 100% pewności:)

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.