Administrator
![]() |
|
Czy ktoś używa noża do tkanin? W którymś z ostatnich numerów Burdy było pokazane zastosowanie noża przy cięciu równych pasków z satyny. Zastanawiam się czy taki nóż faktycznie ładnie tnie i radzi sobie z każdą tkaniną?! Jeśli ktoś posiada i używa to proszę o opinię. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja posiadam taki nóż.Powiem tak: przydaje się w przypadku grubszych tkanin które trudno ciąć nożyczkami lub gdy np. mamy jakąś małą produkcję i robimy nakład czyli kroi się wtedy kilka warstw razem. Niestety nie nadaje się do bardzo cienkich pojedyńczych tkanin poniważ robi lekki ,,wiater" czyli tkanina moze fruwać i wtedy trudno jest równo ciąć. Tak naprawdę używam go rzadko a do podszewki wcale. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Również posiadam nóż krążkowy, jest przydatny do krojenia kilku warstw ale potrzeba do tego maty inaczej kroi wszystko łącznie ze stołem hihi. Super kroi się skosy (paski ze skosu). ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Przy większej ilości wykrojów (tym bardziej, jak trzeba się spieszyć :P), czy materiałach ciężkich - ok, ale przy cienkich tkaninach - szkoda zachodu. Nic nie zastąpi ostrych nożyczek i wprawnych rączek.
|
|
Administrator
![]() |
|
Dziękuję dziewczyny za pomoc. Hmmm korci mnie zakup tego noża żeby ciąć pliski skośne na lamówki.
Wiem, wiem - to samo można zrobić nożyczkami ale i tak mnie korci ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
kupiłam nóż krążkowy, bo lubię różne krawieckie gadżety i jestem z niego bardzo zadowolona,
kroję nim wszystkie długie i proste elementy, a szczególnie właśnie plisy, super tnie i grubsze tkaniny i cienkie dzianiny z których trudno jest odmierzyć i wykroić równą plisę, bo materiał się zwija i rozciąga. Do cięcia potrzebna jest mata, na której rozkładam tkaninę, obcinam według linii na macie górny brzeg tkaniny aby go wyrównać i potem według linii na macie tnę plisę np. 3cm szerokości - ta technika bardzo ułatwia krojenie równych plis trudnych materiałów, maty są najlepsze firmy Olafa, mam taką o wymiarach 60x43cm grubości2mmm, leży cały czas na stole na którym szyję, mata nie może być zwijana, aby się nie zniekształciła, noże też tej firmy http://www.olfa.net.pl/Olfa-N-RTYa2-DX-p-9-314555.html --- Ostatnio edytowane 2012-01-06 07:46:17 przez alusia --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Sus, jeżeli chcesz kupować nóż, to od razu z matą. Ja najpierw kupiłam nóż stępiłam go i byłam wręcz rozczarowana. Potem dokupiłam matę i jest o wiele lepiej. Stosunkowo rzadko go używam, tylko tam, gdzie ma być prosto i równiutko. Podobno najlepsze są Olfy (innych nie testowałam i nie mam porównania). Czytałam na forach modelarskich, że nie do zdarcia. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja bym Ci poleciła kupno nóż jest rewelacyjny. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zastanawiałam się dlaczego piszecie o tych matach ![]() http://pl.strima.com/sc-100k-noz-tarczowy-wysokosc-ciecia-10-mm-230v/item/1025177/ I już teraz wiem o co chodzi, ja mam nóż tarczowy a nie krążkowy ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
ITA, ty masz sprzęt profesjonalny, przemysłowy niemal, a na przykład dla kogoś takiego jak ja, kto w najlepszym przypadku szyje dla teściowej, to po prostu kosmos ![]() ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.