Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3 >

Stara Gwardia
Dzięki, dziewczny, za pociechę. Potrzebna, bo :zly::beczy:
Stara Gwardia
Nie smutaj :pocieszacz::pocieszacz:
Każdej z nas się trafia gorszy dzień/projekt ale dzięki temu się uczymy, nie? :)
Następnym razem będziesz już wiedziała co i jak.

I jak dziewczyny piszą, nie widać tak bardzo tegona zdjęciach... i coś mi się wydaje, że trzeba się będzie naprawdę przyjżeć, żeby zauważyć, że cośze szwami nie tak :)
Moim zdaniem powinnaś zostawić!
Stara Gwardia
A ja poradzę, żeby przed szyciem - czegokolwiek - wypróbować szycie na skrawku materiału, sprawdzić czy naprężenie nici ok, czy nic się nie dzieje, na próbniku zobaczyć i ewentualnie popróbować ze zmi9aną nici, igły, długości szwu, naprężenia itd. Jak już uszyte i tak jak w wypadku skóry każdą poprawkę widać to już może być za późno.
Troszkę się dziwię, że jak zaczęłaś szyć i coś było nie tak to nie przerwałaś i nie zaczęłaś szukać co się dzieje tylko dopiero po całkowitym uszyciu? Widocznie byłas w euforii (mnie się też zdarza... :-))
Też proponuję zostawić torebkę w tym stanie bo jest całkiem ok.
Próbowałam na skrawku, w końcu pierwszy raz szyłam skaj. Najpierw szyłam ucha i było zupełnie ok. Potem się zaczęły problemy. A np. góra torebki ma dokładnie taką samą grubość jak te ucha i przy tych samych niciach, igle, szyje inaczej.

Generalnie teraz szyjąć kolejną rzecz widzę niefajne zjawisko. Np. obrzucam brzegi i jest ładny ścieg. Obrzucam za jakiś czas w innym miejscu nie zmieniając nastawień, ta sama grubość tkaniny (pojedyncza wartswa), a ścieg się plącze. Nie wiem, o co chodzi.
Świeżynek
sprawdz czy nitki nie wyskoczyly z naprezaczy.

Wracajac do skajki to powiem jedno ten material nie bardzo nadaje sie szycia na domowej maszynie, do skor i skajki sa specjalne maszyny z transporterami dolnymi i gornymi niestety.

Ale zawsze warto probowac sil i niezrazac sie.
Nastepnym razem powycinaj szwy a zobaczysz o ile sprawniej ci pojdzie.
Powodzenia
Stara Gwardia
Mam stopkę z górnym transportem, to by pomogło? Nie korzystałam z niej, dopiero co nowa masyzna.
Świeżynek
możesz sprobowac.:)
Pozdrawiam

Stara Gwardia
Proszę posmarować miejsce w którym ma być szew olejem np.jadalnym.Maszyna powinna lepiej przesuwać materiał.
Świeżynek
torebka uszyta!!!
skąd ten genialny pomysł z tym maslem lub olejem?????
przecież to moze przebarwic skore czy skajke
Ryzyko zbyt duże!!!!!!!!!!!!!!
Mistrzyni Krawiectwa
Wiem, że są specjalne smarowidła silikonowe do szycia skór i skajów...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

3 strony: < 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.