Stara Gwardia
![]() |
|
Dzięki, dziewczny, za pociechę. Potrzebna, bo
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie smutaj
![]() ![]() Każdej z nas się trafia gorszy dzień/projekt ale dzięki temu się uczymy, nie? ![]() Następnym razem będziesz już wiedziała co i jak. I jak dziewczyny piszą, nie widać tak bardzo tegona zdjęciach... i coś mi się wydaje, że trzeba się będzie naprawdę przyjżeć, żeby zauważyć, że cośze szwami nie tak ![]() Moim zdaniem powinnaś zostawić! |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A ja poradzę, żeby przed szyciem - czegokolwiek - wypróbować szycie na skrawku materiału, sprawdzić czy naprężenie nici ok, czy nic się nie dzieje, na próbniku zobaczyć i ewentualnie popróbować ze zmi9aną nici, igły, długości szwu, naprężenia itd. Jak już uszyte i tak jak w wypadku skóry każdą poprawkę widać to już może być za późno.
Troszkę się dziwię, że jak zaczęłaś szyć i coś było nie tak to nie przerwałaś i nie zaczęłaś szukać co się dzieje tylko dopiero po całkowitym uszyciu? Widocznie byłas w euforii (mnie się też zdarza... ![]() Też proponuję zostawić torebkę w tym stanie bo jest całkiem ok. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Próbowałam na skrawku, w końcu pierwszy raz szyłam skaj. Najpierw szyłam ucha i było zupełnie ok. Potem się zaczęły problemy. A np. góra torebki ma dokładnie taką samą grubość jak te ucha i przy tych samych niciach, igle, szyje inaczej.
Generalnie teraz szyjąć kolejną rzecz widzę niefajne zjawisko. Np. obrzucam brzegi i jest ładny ścieg. Obrzucam za jakiś czas w innym miejscu nie zmieniając nastawień, ta sama grubość tkaniny (pojedyncza wartswa), a ścieg się plącze. Nie wiem, o co chodzi. |
|
Świeżynek
![]() |
|
sprawdz czy nitki nie wyskoczyly z naprezaczy.
Wracajac do skajki to powiem jedno ten material nie bardzo nadaje sie szycia na domowej maszynie, do skor i skajki sa specjalne maszyny z transporterami dolnymi i gornymi niestety. Ale zawsze warto probowac sil i niezrazac sie. Nastepnym razem powycinaj szwy a zobaczysz o ile sprawniej ci pojdzie. Powodzenia |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam stopkę z górnym transportem, to by pomogło? Nie korzystałam z niej, dopiero co nowa masyzna.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
możesz sprobowac.
![]() Pozdrawiam |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Proszę posmarować miejsce w którym ma być szew olejem np.jadalnym.Maszyna powinna lepiej przesuwać materiał.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
torebka uszyta!!!
skąd ten genialny pomysł z tym maslem lub olejem????? przecież to moze przebarwic skore czy skajke Ryzyko zbyt duże!!!!!!!!!!!!!! |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Wiem, że są specjalne smarowidła silikonowe do szycia skór i skajów...
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.