294 strony: « < 44 45 46 47 48 49 50 > »
Świeżynek
![]() |
|
Ok, czyli chyba jednak pozostanę przy singerze, bo zapewne będzie trochę łatwiej na nim pracować osobie zupełnie początkującej
![]() Aire, też umiem trochę szwedzkiego- spędziłam tam, a konkretniej w Varbergu, w sumie 19 miesięcy z mojego życia ![]() Przy okazji: singer nie ma na wyposażeniu stopki owerlokowej, dlatego chcę ją od razu zakupić. Myślicie, że to źródło będzie odpowiednie? --- Ostatnio edytowane 2012-09-08 17:01:30 przez Jul --- |
|
Stara Gwardia
|
|
To blisko Goteborga byłaś ![]() Jag gillar Sverige ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jag ALSKAR Sverige!
![]() --- Ostatnio edytowane 2012-09-08 19:38:40 przez Jul --- --- Ostatnio edytowane 2012-09-08 19:38:57 przez Jul --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam po raz pierwszy na tym forum - bardzo się cieszę, że trafiłam na nie
![]() domyślam się, że stałe forumowiczki dostają wysypki, kiedy po raz kolejny słyszą pytanie: "jaką maszynę polecacie...?" Bo ja nieśmiało z takim właśnie pytaniem. A konkretnie: po przestudiowaniu wątku, pewnie kupiłabym osławioną maszynę z Lidla i byłoby po sprawie - ale podobno nieosiągalna na chwilę obecną. Posiadanie maszyny wydaje mi się coraz bardziej pożądane i praktyczne: coraz droższe usługi (skrócenie spodni, zwężenie nogawek, nadprucia w odzieży...), a poza tym chciałabym używać jej do szycia drobnych ozdóbek do domu: poszewki, jakieś serduszka lniane itp, może prosta aplikacja, patchwork, oprawa haftu itp. Jak widać wymagania mam nieduże. Od dziś w Biedronce jest w sprzedaży maszyna marki Dekra (???) z takimi funkcjami: - 4-stopniowe automatyczne obszywanie dziurek - niewidoczne podszywanie brzegów - wszywanie zamków błyskawicznych - funkcja przyszywania guzików - łatwa i szybka wymiana stopki na zatrzask - elektroniczny regul. obrotów - wysokie podnoszenie stopki - wysięg ułatwiający szycie np. mankietów - automa. wyłączanie systemu nawijania nici - 13 programów szycia - haftowanie, pikownie itp. Cena: 259 zł. Warto? Nie mam zielonego pojęcia o przydatności poszczeg. funkcji w praktyce. Może ktoś z Was słyszał o jakości maszyn tej firmy. Będę wdzięczna za rady. http://www.biedronka.pl/oferta/artykuly_przemyslowe/oferta1/ Pozdrawiam serdecznie. Milena --- Ostatnio edytowane 2012-09-11 23:19:38 przez Wisteria --- |
|
Administrator
![]() |
|
Wisteria zerknij w ten wątek -> KLIK
Ta maszyna to to samo co Łucznik Ola 830 KLIK. Jak dla mnie to ta maszyna jest trochę słaba. Z tego co czytałam to Piotrek chce kupić już coś lepszego co ma przynajmniej regulację długości i szerokości ściegu i docisk stopki. Maszyna z Biedronki tego nie posiada. Jest to też mniejszy model, taki pomiędzy małą maszyną a dużą. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
A ja cały czas jeszcze mam drobne zawahania (do 15stego przechlapane, czekam na wypłatę i wtedy dopiero mogę zamówić
![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Maszyna elektroniczna może automatycznie ustawiać docisk stopki. Trzeba by to sprawdzić w instrukcji.
A że stopka tania? To nie bombowiec nurkujący, nie ma tam nic skomplikowanego, więc dlaczego miałaby być droga? ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Jul myślałam, że już zdecydowałaś, więc się nie odzywałam.
Ja kupiłam jakiś czas temu Elnę 340ex i jestem z niej bardzo zadowolona, chociaż na innej maszynie nie szyłam (oprócz pożyczonego starego Łucznika dawno, dawno temu), więc nie mam porównania. Elna jest bardzo prosta w obsłudze, ma również bardzo czytelną instrukcję obsługi, co dla mnie - osoby zupełnie zielonej- było dużym ułatwieniem. Co do wyboru optymalnych ustawień - przed szyciem każdej rzeczy używam starego prześcieradła, na którym testuję wybrany ścieg, jego szerokość oraz długość. Tak samo robię kiedy używam jakiejś nowej stopki. Dla mnie to najlepszy sposób na uniknięcie niepotrzebnego prucia i choć każda czynność zajmuje mi trochę więcej czasu niż osobie doświadczonej, efekty pracy są w pełni satysfakcjonujące. Czasem rzeczy wyglądają lepiej, niż te odebrane od krawcowej (może dlatego, ze poświęcam tyle czasu i seca) Jeśli idzie o stopki, to ceny są różne w zalezności od rodzaju stopki, tak jak napisano już wczesniej. Z perspektywy czasu ja popełniłam mały błąd w tej kwestii, ponieważ kupując maszynę stwierdziłam, że w stopki zainwestuję później - jak już się wkręcę w szycie. Później tego żałowałam, ponieważ np. stopka do zamków krytych przydałaby mi się od ręki (miałam sporo ciuszków do zreperowania, wiec zebrałam sie na odwagę i zaczęłam naprawiać je z marszu), a tak zamawiając w kolejnej dostawie dodatkowo musiałam płacić za dprzesyłkę ![]() Po otrzymaniu maszyny zdziwiła mnie jedna rzecz - jej obudowa. W Elnie 340ex jest sztywna, ale nie wiem czmu wyobrażałam sobie, ze można ją "dopiąć" do maszyny jak w starych łucznikach jak niby walizkę. Okazało się, że nie można - nakłada się ją jak osłonkę na paterę z ciastem, żeby nie obeschło ![]() Jeśli masz jakieś konkretne pytania, w miarę możliwości chętnie odpowiem. P.S. Też miałam mega dylemat. Cieszę się, że to już za mną. Natalia |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
A powinnaś na próbce materiału, z którego będziesz szyła ![]() ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Administrator
![]() |
|
Zgadza się. Zawsze na ścinku z tkaniny z której będzie coś szyte. I potem tych ścinków się nazbiera bardzo, bardzo dużo i jest całe pudło w domu ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
294 strony: « < 44 45 46 47 48 49 50 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.