Szpec od maszyn
![]() |
|
Zacznijmy od podstaw. Standardowe naprężenie nici w bębenku jest przeznaczone dla nici cienkich, na co dzień nie zmieniamy tych ustawień i regulujemy tylko naprężenie nici górnej. Zakładając nici niestandardowe (grube) to przez ich grubość zwiększa się naprężenie nici przy wysuwaniu z bębenka, przeważnie należy zmniejszyć naprężenie. Aby wiązanie ściegu następowało prawidłowo, wiązanie nici musi odbywać się wewnątrz materiału, stanie się tak gdy wewnątrz materiału jest równowaga w naprężeniu nici dolnej i górnej. Taka równowaga następuje, gdy naprężenie nici wysuwającej się z bębenka jest dużo mniejsze od naprężenia nici górnej dochodzące do igły. Prawidłowe naprężenie nici dolnej jest wówczas, gdy przy zmniejszeniu naprężenia nici górnej do minimum powstają pętle pod materiałem, a zwiększając naprężenie nici górnej do maksimum powstają pętle na górze materiału. Takie naprężenie nici dolnej umożliwia prowadzenie regulacji tylko na naprężaczu nici górnej i o to właśnie chodzi.
Kolejne wskazówki, jeżeli naprężenie nici górnej jest na max i pętle powstają pod materiałem, należy zmniejszyć naprężenie nici dolnej, jeżeli pętle są na górze materiału to należy zmniejszyć naprężenie nici górnej - jeżeli pomimo zmniejszania naprężania nici górnej pętle są na górze materiału, należy zwiększyć naprężenie nici dolnej. Oczywiście to wszystko przy założeniu, że używane są dobre igły, nici, maszyna jest wyczyszczona, nie jest rozregulowana czy uszkodzona. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ale pętle nie powstają w miejscu łączenia nici tylko pomiędzy. Obrazując jeśli szew idealny wygląda tak -------- to pętelki powstają w miejscu myślników. ;(
Założyłem igłę 110 do jeansu i dalej to samo, chyba muszę poszukać jakiegoś fachowca do niej --- Ostatnio edytowane 2013-11-25 17:54:52 przez kokos --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślę że ,,bogdan '' jest takim fachowcem i napisał bardzo dokładnie co robić żeby było dobrze.
Jeżeli tego nie rozumiesz a masz prawo nie rozumieć jeżeli jesteś początkujący to musisz najpierw załapać na czym polega regulacja ściegu. Jak się tego nie nauczysz to za każdym razem będziesz szukał fachowca? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ale ja doskonale to rozumiem, w moim ściegu nie widać łączenia nici a mimo wszystko powstają pętelki. Męczę się już z tym od 2 tygodni i naprawdę mam dosyć. Ja się na maszynach nie znam ale wydaje mi się, że wina nie leży po stronie naprężenia dlatego lepiej jak jakiś fachowiec oceni problem niż ja.
--- Ostatnio edytowane 2013-11-25 19:03:36 przez kokos --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
nici na dole byly zmieniane???????? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak, dużo cieńsze.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kokosie,
Jeśli sił jeszcze trochę zostało na zrobienie zdjęć wierzchu i spodu tkaniny, którą przeszyłeś, to proszę o dołączenie do następnego wpisu. Przy okazji, czy tak poprowadzoną masz nitkę przez górny naprężacz? /site_media/media/images/2961/19500.JPG Fides |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Proszę sprawdzić czy na blaszce nie ma jakiejś zadry na tej blaszce itp.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Nić zwykła a- coś tam 120, igła 80, materiał jakiś cienki;
Nić Onyx 40, igła 110 do jeansu, materiał ten sam: Nić Onyx 40, igła 110 do jeansu, materiał cordura; To ten szew na samej górze. Przepraszam za bałagan ale nie chciało mi się tego wszystkiego rozpruwać. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Żeby było dobrze to chyba tylko na maszynie przemysłowej .
Albo w bębenku gruba nic a na igle cieńsza i szyć po lewej stronie,albo igła gr.130 o ile chwytacz wytrzyma. Lepiej by szło na metalowej stopce. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.