Wersja do druku

6 stron: < 1 2 3 4 5 6 >

Zaaklimatyzowany
Zibiasz
2014-10-06 20:29:14
Pianki dla nurków i surferów nie są szyte, ale klejone.
Woda jest taką cholerą, że znajdzie sobie zawsze choćby najmniejszą dziurkę i przez nią się wciśnie... Dlatego szycie nie wchodzi w grę.
czyli wychodzi na to że te spódnice które wkleiłam na początku na zdjęciach nie są z prawdziwego neoprenu tylko coś z tych dzianin piankowych ?? Bo one ewidentnie są szyte ...
Krawiec-Filozof
no nie do końca, ponieważ neopreny występują w różnych grubościach i - od kiedy zrobił się na ich punkcie szum - bywają również szyte.
Chodziło raczej o to, że pianki sportowe, do których są przeznaczone, muszą spełniać warunki utrzymania nieprzemakalności i temperatury ciała.

Nie wiem, doprawdy, co też Dziewczęta widzicie w tym materiale..?
https://www.facebook.com/Zibiasz
Zaaklimatyzowany
hmmm .. szczerze ?? nie musi być taki materiał i nawet wolałabym inny ale za bardzo nie znam się na tkaninach a chciałabym spódnicę z dość sztywnego materiały "bez halki tiulowej". Może znasz i polecasz jakąś sztywną tkaninę która by się sprawdziła ??
Zaaklimatyzowany
Sklep w ktorym byla ta "pianka" nie ma strony internetowej jest duży i znajduje sie na ul. Teatralnej w Katowicach. Metr tkaniny z kolorowym dołem kosztował od 20-40zl(w zależności chyba od koloru , wszystkie były z kolorowym dołem) i byl chyba w 5 kolorach nie przyglądałam sie bo absolutnie mnie nie interesował pod względem wykorzystania go do szycia- bardziej jako podkładkę pod kubek z kawą -zainteresował mnie wzorzysty dół:) Jesli nie szyłaś za wiele spódnic to nie polecam go jako jednego z pierwszych wyborów , jest nieciekawy i tak jak ktoś wyżej napisal na pewno do wygodnych nie należy bo nie oddycha- po to w sumie został stworzony. Napewno tego materiału który widziałam ja nie udałoby sie estetycznie przeszyć dołem, ale jest to zupełnie nie potrzebne wystarczy ladnie obciąć brzeg materiału. A co do sztywności materiału to raczej najlepiej jest ja ocenić samemu przed zakupem:)

--- Ostatnio edytowane 2014-10-07 00:26:50 przez Monik ---
Zaaklimatyzowany
ulijanka jeśli chcesz szyć z neoprenu i bardzo Ci na tym zależy to popytaj w firmach, które robią stroje dla nurków- może oni mają jakieś kawałki na zbyciu. Neopren z tego co wiem można szyć, i tak jak pisał Zibiasz, po prostu radzę Ci w tym nie nurkować ;). Ale od kiedy jest moda na ten materiał to większość projektantów go szyje nie klei. Tylko zadaj sobie pytanie czy chcesz, żeby pupa Ci się pociła w takiej spódnicy. A jeśli chodzi o zastępczy materiał, to może jakaś grubsza wełna albo skóra, efekt będzie trochę inny, ale gwarantuję, że spódnica będzie odstawać i oddychać ;). Ja taką uszyłam, z połączenia tych dwóch materiałów. Tylko jeżeli mało szyłaś to radzę Ci wcześniej popróbować zanim się weźmiesz za skórę.
Dzianina typu nurek też się nada na spódnicę. Moim zdaniem nie ma potrzeby jej podwijania (jak również pisała Monik), ale to też jej nie zaszkodzi, bo w gruncie rzeczy i tak jest to bardzo plastyczny materiał i ten szew wcale nie będzie wyglądał grubo.
Ja szyłam trochę inna rzecz z tego materiału- mianowicie bluzo marynarkę z podszewką. Ale ja często używam materiałów na opak, więc tym raczej się nie sugeruj :). Co za tym idzie nie miałam możliwości zobaczenia czy brzeg się siepie czy nie.
Zibiasz- jak już wyżej napisałam, lubię eksperymentować i np. do ubrań dodaję blachę, pcv miękkie lub sztywne, używam tkanin obiciowych. Jednak z neoprenem jeszcze nie miałam do czynienia a bardzo bym chciała :D. Nie nosiłabym neoprenu, ale chętnie coś z niego bym uszyła :)
Zaaklimatyzowany
spódnice już szyłam i w różnym stylu ale nie miałam do czynienia jeszcze z tym materiałem, zależy mi na sztywności tkaniny więc zamówię tą z allegro dzianinę piankową.. jeśli tylko coś dowiem się na temat prawdziwego neoprenu tzn. gdzie można go kupić to na pewno dam znać... a tymczasem dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

P.S.
lubię eksperymentować i np. do ubrań dodaję blachę, pcv miękkie lub sztywne, używam tkanin obiciowych

JoanP to widzę że ty lubisz szyć coś w stylu Macieja Sieradzkiego z Project Runway:))
Bardzo ciekawie...:))
Zaaklimatyzowany
MONIK a ty gdybyś miała możliwość kupić tą tkaninę u siebie w katowicach to ja chętnie ją od Ciebie odkupię:) niestety u mnie w mieście w ogóle nie znają tej dzianiny :((
Zaaklimatyzowany
a tkanina nylonowa z neoprenu to jest to ??
link : http://neoprenefoamtaiwan.com/pl/neoprene-nylon-fabric.html
Zaaklimatyzowany
Jak byłam ostatnio to widziałam 4 bele już resztek tego materiału i nie ma pewności czy będzie ponownie. W tym sklepie asortyment zmienia się bardzo szybko, ale powiem Ci że przeszukałam na szybko internet i już wiem gdzie jest ona wykorzystywana. Jest to materiał tapicerski do obić samochodowych i pod tą nazwą musisz szukać. np. jak ta tutaj: http://m.hurtowniatapicerska.pl/item/31313738 czy tutaj http://www.ebay.fr/itm/Tissu-Revetement-velours-bleu-marine-ciel-de-toit-automobile-SAM189-02-au-metre-/271113109479.
Dane techniczne tkaniny:szerokość tkaniny 1,5 m,laminowana pianką poliuretanową o gr. około 3 mm,dodatkowo wzmocniona od spodu dzianiną. Także tak będzie pewnie łatwiej bo będziesz mogła kupić kolor jaki będzie Ci odpowiadał.
Zaaklimatyzowany
dziękuję bardzo wszystkim za cenne informacje A WIECIE może co to jest ?? bo jest napisane że to dzianina dresowa ale trochę sztywna jak na zwykłą dresówkę może to coś innego ?? wie ktoś ?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

6 stron: < 1 2 3 4 5 6 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.