Wersja do druku

83 strony: « < 22 23 24 25 26 27 28 > »

Krawiec-Filozof
Ten bębenek wygląda mi na na całkowicie typiczny, tylko pokazany od takiej dziwnej strony, zupełnie inaczej, niż wszyscy inni pokazują!:) I stąd zmyłka...:) A te "kręcone" strzałki dotyczą śrubki luzującej blaszkę dociskową.
Ale Wam raczej chodzi o przewijanie na szpulkę bębenka?

Mieliśmy kiedyś w drukarni podobną maszynę do obszywania banerów, flag, namiotów, markiz, baldachimów itd...
To była też bodajże JUKI właśnie. W każdym razie ze zdjęć widzę, że przewijarka wygląda tak samo - to ten "pantograf" po prawej stronie, pod kołem pasowym;
szpulkę nakłada się na trzpień przewijarki (zaznaczyłem na zielono na str.1), przeciąga nitkę przez bobinkę prowadzącą (str. 2), a następnie pociąga się palcem w swoją stronę taką niklowaną dźwigienkę od przewijarki, co powoduje jej nachylenie w naszą stronę i odłączenie napędu igielnicy.
Po przewinięciu nici trzeba postępować odwrotnie, tzn. popchnąć dźwigienkę, aby przewijarka wróciła do pozycji neutralnej, zdjąć szpulkę z trzpienia i odciąć nitkę. I po wszystkim.:)
Na str. 3 jest pokazany starszy model, ale przewijarka działa podobnie, tylko ma inne prowadzenie nitki, albo nawet w ogóle go nie ma, tylko palcami prowadzi się nitkę ruchem falowym, żeby się równomiernie nawijała.
https://www.facebook.com/Zibiasz
Załączniki
Stara Gwardia
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Powoli zaczynam rozgryzać tą juki i wiem jedno - jest CU-DO-WNA :D Dziś nie wytrzymałam i uszyłam na niej pierwszą torbę w całości. Dla siebie, na rzeczy dzieciaków jak idziemy w gości. Prosty fason ale i tak już zauważyłam, że nie ma dla niej różnicy, czy jedzie po dwóch warstwach, czy po ośmiu. Pięknie przeszyły się i najgrubsze miejsca torby, i cała podszewka i dokładnie o taką maszynę mi chodziło. Pokażę Wam parę zdjęć. Jak te szwy pięknie i profesjonalnie wyglądają, nie to co na łuczniku :D Wesołych Świąt dla Was! :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stały Bywalec
Czyli dolna szpulka nawinięta? Super torba, gratuluję już chyba po raz setny, ale zawsze szczerze:)
Stara Gwardia
Rzeczywiście pięknie szyje :)

Lubię takie przeszycia rączek, tj. jeden prosty szew pośrodku, moja ulubiona torebka tak ma :)
Stara Gwardia
Wszystko już umiem ponawijać:D Te szwy są dłuższe niż w domówkach i to do toreb dużo bardziej pasuje :)Nawet zrobiłam regulację docisku stopki, hehe :)teraz mogę się przyznać, że się jej bałam na początku!:boisie:
Stara Gwardia
Dziękować bardzo :D
myślę, że spokojnie :) po cztery szwy na każdym końcu i nici do skóry. Jak puści to się zdziwię :)
Mi nie chodzi o szwy :) Szwy mogą do końca trzymać, tylko nad szwami eko skóra może pękać i oderwie się, ja na to patrzę bo niestety, ale jako mama trójki dzieci noszę na ramieniu torbę do której pcham ile wlezie :)Na zakupach, jak już w siatach pełno to pakuję do torby...jak na razie moja wytrzymuje :)
Gratuluję nowej maszyny, teraz będą jeszcze piękniejsze torby :)

83 strony: « < 22 23 24 25 26 27 28 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.