83 strony: « < 22 23 24 25 26 27 28 > »
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Ten bębenek wygląda mi na na całkowicie typiczny, tylko pokazany od takiej dziwnej strony, zupełnie inaczej, niż wszyscy inni pokazują! ![]() ![]() Ale Wam raczej chodzi o przewijanie na szpulkę bębenka? Mieliśmy kiedyś w drukarni podobną maszynę do obszywania banerów, flag, namiotów, markiz, baldachimów itd... To była też bodajże JUKI właśnie. W każdym razie ze zdjęć widzę, że przewijarka wygląda tak samo - to ten "pantograf" po prawej stronie, pod kołem pasowym; szpulkę nakłada się na trzpień przewijarki (zaznaczyłem na zielono na str.1), przeciąga nitkę przez bobinkę prowadzącą (str. 2), a następnie pociąga się palcem w swoją stronę taką niklowaną dźwigienkę od przewijarki, co powoduje jej nachylenie w naszą stronę i odłączenie napędu igielnicy. Po przewinięciu nici trzeba postępować odwrotnie, tzn. popchnąć dźwigienkę, aby przewijarka wróciła do pozycji neutralnej, zdjąć szpulkę z trzpienia i odciąć nitkę. I po wszystkim. ![]() Na str. 3 jest pokazany starszy model, ale przewijarka działa podobnie, tylko ma inne prowadzenie nitki, albo nawet w ogóle go nie ma, tylko palcami prowadzi się nitkę ruchem falowym, żeby się równomiernie nawijała. ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Powoli zaczynam rozgryzać tą juki i wiem jedno - jest CU-DO-WNA ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Czyli dolna szpulka nawinięta? Super torba, gratuluję już chyba po raz setny, ale zawsze szczerze ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Rzeczywiście pięknie szyje
![]() Lubię takie przeszycia rączek, tj. jeden prosty szew pośrodku, moja ulubiona torebka tak ma ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wszystko już umiem ponawijać ![]() ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
piękna torba
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękować bardzo ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Te ramiączka wytrzymają takie obciążenie? ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
myślę, że spokojnie ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mi nie chodzi o szwy ![]() ![]() ![]() Gratuluję nowej maszyny, teraz będą jeszcze piękniejsze torby ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
83 strony: « < 22 23 24 25 26 27 28 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.