Świeżynek
![]() |
|
Cześć,
Piszę tu po raz pierwszy, dlatego dobry wieczór wszystkim. Jestem Joachim i mieszkam w Katowicach. Jestem żółtodziobem w sprawach krawieckich ale mam mnóstwo pomysłów na fajne bluzy, dla panów, Pań i dzieciaków. W czasie współpracy z panią krawcową, kilka spraw okazało się niejasnych stąd mój post i prośba o pomoc. Wyszedłem z panią krawcową z wykrojnika klasycznej bluzy typu Reglan damski. (taki jak w załączniku). Załączony wykrój został zwężony w kilku miejscach. Moje pytania są następujące: a) W jaki sposób zaadaptować ten wykrojnik dla panów? Dla mnie jedynym logicznym rozwiązaniem wydaję się bazowanie na męskiej bluzie ze sklepu lub ewentualnie uszycie takiej bluzy tylko kilka rozmiarów większej i przedłużenie bluzy do pasa. Od czego najlepiej zacząć? b) Jak zaadaptować ten wykrojnik bluzy dla dzieciaków? Wiek od 5 do 10. Najlepiej, gdyby wykrój był uniwersalny dla chłopaków i dziewczynek. c) Czy istnieją uniwersalne wykrojniki bluz typu Reglan i Crewneck? Interesują mnie bluzy podobne do tych w załączniku, niestety na stronach Burdy nie umiałem znaleźć takich klasycznych bluz, z których można byłoby wyjść. d) Czy rozmiarówkę tworzy się na bazie stałych tabel rozmiarów? Przykładowo jeśli mam już satysfakcjonujący rozmiar S dla pan, pań i panów, to czy z tego można stworzyć pełną rozmiarówkę? od XS do XXL? e) Czy z załączonego wykrojnika można w łatwy sposób zrobić wykrojnik crewnecka? Za wszelką pomoc w rozwiązaniu powyższych problemów będę niezwykle wdzięczny. Na pewno pochwalę się rezultatami wskazówek. Jeśli temat jest w złym dziale, z góry przepraszam. Pozdrawiam Joachim |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Chyba wykrój na bluzę z reglanem dla mężczyzny jest na stronie Papavero, tylko trzeba przegrzebać te 40 stron wykrojów ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wykroje te są udostępnione na użytek własny, nie sprzedaż.
Robienie całej rozmiarówki (i to jeszcze damskiej, męskiej i dziecięcej) na podstawie jednego szablonu to trochę nierealne. Jasne, można kombinować, ale co z tego kombinowania wyjdzie pewnie będzie dalekie od ideału. Na Papavero masz za to informację o tym jak stopniować szablony, ale raczej zawsze wybiera się środkowy rozmiar i robisz trochę w górę i trochę w dół, a nie od najmniejszego. Jeżeli kupienie całej rozmiarówki gotowych szablonów nie wchodzi w grę, to proponuję kupić książki do konstrukcji i działać, nie ma łatwo ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo chętnie kupię szablony tylko nie wiem gdzie takie znaleźć
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Są firmy specjalizujące się w przygotowywaniu szablonów (całych rozmiarówek) - np. wspomniane Papavero. Ale zapewne nie jest to usługa tania
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Okej dzięki za ogólne informację, przepracuję bluzy z panią krawcową, zobaczymy co wyjdzie
![]() Pozdrawiam Achim |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślałam,że to na użytek własny ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.