Wersja do druku

Świeżynek
Cześć,

Piszę tu po raz pierwszy, dlatego dobry wieczór wszystkim.
Jestem Joachim i mieszkam w Katowicach. Jestem żółtodziobem w sprawach krawieckich
ale mam mnóstwo pomysłów na fajne bluzy, dla panów, Pań i dzieciaków.

W czasie współpracy z panią krawcową, kilka spraw okazało się
niejasnych stąd mój post i prośba o pomoc.

Wyszedłem z panią krawcową z wykrojnika klasycznej bluzy typu Reglan damski.
(taki jak w załączniku). Załączony wykrój został zwężony w kilku miejscach.

Moje pytania są następujące:

a) W jaki sposób zaadaptować ten wykrojnik dla panów? Dla mnie jedynym logicznym
rozwiązaniem wydaję się bazowanie na męskiej bluzie ze sklepu lub ewentualnie uszycie
takiej bluzy tylko kilka rozmiarów większej i przedłużenie bluzy do pasa. Od czego
najlepiej zacząć?

b) Jak zaadaptować ten wykrojnik bluzy dla dzieciaków? Wiek od 5 do 10. Najlepiej, gdyby
wykrój był uniwersalny dla chłopaków i dziewczynek.

c) Czy istnieją uniwersalne wykrojniki bluz typu Reglan i Crewneck? Interesują mnie bluzy
podobne do tych w załączniku, niestety na stronach Burdy nie umiałem znaleźć takich
klasycznych bluz, z których można byłoby wyjść.

d) Czy rozmiarówkę tworzy się na bazie stałych tabel rozmiarów? Przykładowo jeśli mam już
satysfakcjonujący rozmiar S dla pan, pań i panów, to czy z tego można stworzyć pełną
rozmiarówkę? od XS do XXL?

e) Czy z załączonego wykrojnika można w łatwy sposób zrobić wykrojnik crewnecka?

Za wszelką pomoc w rozwiązaniu powyższych problemów będę niezwykle wdzięczny. Na pewno pochwalę się rezultatami wskazówek.

Jeśli temat jest w złym dziale, z góry przepraszam.

Pozdrawiam Joachim

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Raglan męski, który jest okej Crewneck, który jest okej Crewneck, który jest dla mnie okej Wykrojnik na którym bazuje Przykładowy raglan
Stara Gwardia
Chyba wykrój na bluzę z reglanem dla mężczyzny jest na stronie Papavero, tylko trzeba przegrzebać te 40 stron wykrojów :)
Chyba wykrój na bluzę z reglanem dla mężczyzny jest na stronie Papavero, tylko trzeba przegrzebać te 40 stron wykrojów :)
Wykroje te są udostępnione na użytek własny, nie sprzedaż.

Robienie całej rozmiarówki (i to jeszcze damskiej, męskiej i dziecięcej) na podstawie jednego szablonu to trochę nierealne. Jasne, można kombinować, ale co z tego kombinowania wyjdzie pewnie będzie dalekie od ideału.

Na Papavero masz za to informację o tym jak stopniować szablony, ale raczej zawsze wybiera się środkowy rozmiar i robisz trochę w górę i trochę w dół, a nie od najmniejszego.

Jeżeli kupienie całej rozmiarówki gotowych szablonów nie wchodzi w grę, to proponuję kupić książki do konstrukcji i działać, nie ma łatwo ;)
Świeżynek
Bardzo chętnie kupię szablony tylko nie wiem gdzie takie znaleźć:(
Stara Gwardia
Bardzo chętnie kupię szablony tylko nie wiem gdzie takie znaleźć:(
Są firmy specjalizujące się w przygotowywaniu szablonów (całych rozmiarówek) - np. wspomniane Papavero. Ale zapewne nie jest to usługa tania :)

Świeżynek
Okej dzięki za ogólne informację, przepracuję bluzy z panią krawcową, zobaczymy co wyjdzie :)

Pozdrawiam
Achim
Stara Gwardia
Myślałam,że to na użytek własny :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.