Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Zamówiłam tkaninę z zagranicznego sklepu internetowego w celu uszycia spódniczek i ich sprzedaży w internecie. Zauważyłam później na portalu społeczniościowym, iż pewien sklep również sprzedaje ubrania z użyciem tych tkanin. Na stronie sklepu ciągle straszą konsekwencjami prawnymi w razie używania tych samych tkanin i twierdzą, że to oni są twórcami wizerunku, gamy, faktury materiału etc., mimo, że widziałam te tkaniny w różnych sklepach internetowych. Czy istnieje możliwość, że zostanę oskarżona o plagiat? |
|
Świeżynek
![]() |
|
temat podrabiania jest bardzo szeroki
generalnie to żeby podróbka była podróbką to musi zostać oznaczona znakiem oryginału, dodatkowo są jeszcze patenty na materiał to muszą Oni posiadać patenty w co nie wierze. śmiało możesz szyć, uważaj tylko żeby w niczym nie nawiązywać do oryginału, szyj swoje wzory z tego materiału |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Wystarczy skontaktować się ze sklepem i poprosić o świadectwo rejestracji wzoru przemysłowego na konkretną tkaninę i konkretny wyrób. Jeżeli takowy posiadają, to powinni je nawet mieć na swojej stronie. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.