Wersja do druku

Świeżynek
Jak wspomniałem we wcześniejszym wątku

stałem się kierownikiem maszyny Janome NEW HOME 532

maszyna wygląda na stan idealny

ale napotkałem na parę problemów

1. stopki, potrzebuję stopkę do pipingu najlepiej teflonową i niestety totalny brak dedykowanej, a jak już coś znalazłem to sprzedawca za 3 stopki życzy sobie tyle ile za taką używaną maszynę

a więc od jakiej innej bardziej popularnej maszyny podejdzie stopka ?, założyłem do Janome stopkę od Singera 2263 i stopka ta pasuje do igielnicy, ale po opuszczeniu stopki, stopka zwisa jakieś około 1cm nad transporterem, czyli trzonek topki za krótki, oraz igła jest za daleko od dziurki w stopce o jakieś może 2mm (za daleko w prawo z perspektywy zdjęcia, na zdjęciu topka już opuszczona)

dodatkowe pytania, ale nie takie ważne jak pierwsze
2. czy po wyglądzie możecie ocenić od jakieś innej maszyny, instrukcja obsługi będzie zbliżona ?

3. czy tą maszynę trzeba jakoś specjalnie smarować ?

4. czy do skaju, będą te same igły co do skóry, bo gdzieś przeczytałem że lepsze są do jeansu, na próbę kupiłem igły uniwersalne Singera 110/18 i szyje 4 warstwy grubego skaju nićmi poliestrowymi 90/92 (0,31mm).

5. czy na tej maszynie da się ustawić długość ściegu prostego ?, bo ja na razie wyczaiłem tylko 5 ściegów, od prostego do coraz bardziej szerokiego (zygzakowatego), oraz to że ma drugie pokrętło to ustalania wysokości transportera.

To na razie tyle, dziękuje i proszę o pomoc

--- Ostatnio edytowane 2015-04-22 05:05:36 przez warlock ---

--- Ostatnio edytowane 2015-04-26 06:20:33 przez warlock ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.