Świeżynek
![]() |
2015-05-05 23:35:20 Re: SUKNIA ŚLUBNA - PROSZĘ O OPINIĘ PRZED 9 MAJA (plus dobra pralnia w Warszawie)
|
Dzień Dobry,
Chodzi o to, że zadziwił mnie sposób skracania przez P. > krawcową sukni slubnej. Pani krawcowa skracała ja na > mnie, cięła od ręki i do tego nie miała zamiaru > wykończyć podszewki sukni delikatną, wąską koronką aby > suknia wyglądała jak w oryginale, zamiarem P. krawcowej > było tylko podłożenie owej podszewki. > Moje pytanie jest następujące - czy tak skraca się > suknie slubne? - od ręki? > > I 2 ga sprawa- umówiona byłam, że dekolt będe miała > wycinany w serce. Krawcowa jednak powiedziała mi że nie > ma co ciąć bo będzie mi odstawało na mostku i lepiej > zmarszczyć aby nadac delikatny kształt serca. Dodatkowo, czuję, że suknia za wysoko > jest w pachach i marszczy mi ciało - krawcowa > powiedziała, że nawet najchudszym dziewczynom się > marszczy - dodam, że jestem szczupła, o filigranowej > budowie. > Oglądałam dużo zdjęć kobiet w ślubnych i w większości > nie widać było pomarszczonego ciała pod pachami. > Dodam, że suknia nie jest szyta na moja miarę, to > gotowa suknia z salonu tylko trzeba dopasowac długość i > te piersi ![]() > > Czy krawcowa miała rację wybierając sposób marszczenia > aby uzyskac efekt dekoltu w serce? > > Martwię się co to z tego wyjdzie i nawet zastanawiam > się czy nie zabrac sukni od nich i nie dac gdzie > indziej do poprawy tylko mam mało czasu bo 30 maja > slub (może możecie polecić mi bardzo dobrą krawcową w warszawie?) > > Proszę mi powiedzieć - czy w takiej sukni (dołaczam > zdjęcie) da radę wyciąć dekolt w serce? i czy jest > jakiś sposób aby po wypełnieniu dekoltu gąbka - nic nie > odstawało? Czy to jest taki problem też aby podkroić > pod pachami? aby nie uciskało? > > I druga sprawa - obawiam się, że pod naciskiem Pań > ustaliłam złą długość sukni, boję sie że będzie zbyt > krótka. Czy w przypadku takiej sukni jest jakis dobry > sposób nadsztukowania podszewki? i falban? > > Krawcowa powiedziała mi też, że podszewkę robi się > krótszą od falban - czy w istocie tak się robi? to > jakas zasada? http://suknieslubne.prata.pl/produkty/produkt/papilio-1222/285/ > > bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam --- Ostatnio edytowane 2015-05-06 11:53:03 przez GS --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a czy to przerabia Ci ja krawcowa z tego salonu,czy inna?to jakas dziwna "krawcowa"
sa tu specjalistki os sukien slubnych,moze sie odezwa ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
2015-05-06 11:52:06 Re: SUKNIA ŚLUBNA - PROSZĘ O OPINIĘ PRZED 9 MAJA (plus ddobra pralnia w Warszawie)
|
no właśnie jest to krawcowa z salonu.
Już ogłupiałam - wczoraj koleżanka powiedziała mi,że tak samo miała skracaną suknię a potem krawcowa pięknie ładnie wykńczyła i ni było śladu po odręcznym cięciu ale mimo wszystko dziwna wydaj e mi się taka metoda. A MAM TEŻ PROŚBĘ DO WAS WSZYSTKICH - MOŻECIE POLECIĆ DOBRĄ PRALNIĘ SUKIEN ŚLUBNYCH W WARSZAWIE? pozdrawiam wszystkich |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
2015-05-06 15:27:32 Re: Re: SUKNIA ŚLUBNA - PROSZĘ O OPINIĘ PRZED 9 MAJA (plus dobra pralnia w Warszawie)
|
Odręczne cięcie "na osobie" jest najlepszą metodą. Materiał opada pod własnym ciężarem, układa się na konkretnej sylwetce - i nie ma mowy o ewentualnych niespodziankach jak po pracy na manekinie, wieszaku albo jeszcze gorzej - na stole.
Wybór takiej metody świadczy moim zdaniem o dużym doświadczeniu i pewnej ręce, dziwnie to wygląda - w oczach laika, ale laik od tego jest laikiem, żeby się dziwował ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
2015-05-07 09:31:39 Re: Re: SUKNIA ŚLUBNA - PROSZĘ O OPINIĘ PRZED 9 MAJA (plus dobra pralnia w Warszawie)
|
![]() ![]() ![]() Dziękuję Pani serdecznie za uspokojenie mnie. W międzyczasie dowiedziałam się, że nie ma szans aby z takiego dekoltu jak jest w tej sukni przerobić go na kształt serca, że jedyny sposób to uszycie od początku całej części gorsetowej - proszę Panie profesjonalistki/profesjonalistów o wypowiedź, czy tak jest faktycznie? (cóż sprzedawczyni w sklepie zapierała się, że nie będzie z tym problemu i mimo że twardo stąpam po ziemi dałam się nabrać Pani, choć krawcowa nie jestem i znać się nie muszę)i czy jest może jeszcze jakiś inny sposób poradzenia sobie z tym problemem - nie ukrywa, że bardzo zależy mi na zmianie kształtu dekoltu a coś mi się wydaje że zaproponowane rozwiązanie przez P. Krawcową w salonie okaże się jednak nie trafione pod względem wizualnym, no i teraz to dopiero będzie - dziury w materiale gdybym chciała wrócić do oryginalnego kształtu dekoltu. http://suknieslubne.prata.pl/produkty/produkt/papilio-1222/285/ a to link do zdjęcia z suknią. Co do przedłużenia ewentualnego sukni(jeśli zostanie zbytnio podłożona) to zaproponowano mi w jednym z salonów sukien slubnych po prostu wymianę całej podszewki ale nie zdecyduję się na to bo kwestia przedłużenia co najwyżej o 3 cm nie jest warta kosztu, który poniosłabym za wymianę całość. Wymyśliłam, że mogłabym po prostu doszyć delikatną koroneczkę na brzeg sukni, większy problem jest z falbana tiulową. Mają Panie jakiś na to pomysł - jak ją ewentualnie przedłużyć? Może wypruć tę co za krótko została ścięta i wszyć nieco dłuższą??? Pranie sukni - drogie Panie/Panowie a jaką metodą powinna być prana ta moja suknia? Naczytałam się różności w temacie i żadna metoda nie wydaje mi się bezpieczna ![]() Dodam, że góra sukni jest z satyny (jeśli dobrze określiłam materiał) - śliski, nie aż taki cienki materiał, z perłowym połyskiem, a dół to podszewka - nie mam pojęcia co to za materiał ale jakiś taki delikatny, dość lejący, śliski i warstwy falban tiulowych (przedziwny jak dla mnie tiul - sztywny aż szeleści) a na falbany tiulowe naszyte są duże płacie koronki dodatkowo ozdobionej. Skorzystam jeszcze z okazji i zapytam Państwa czy to prawda, ze ten sztywny tiul po prawniu i prasowaniu oklapnie (można dodać coś doprania aby usztywnić tiul)? sukienka będzie na kołach więc chyba nie będzie wyglądało to źle?? pozdrawiam Państwa serdecznie i będę wdzięczna za dalszą dyskusję/odpowiedzi/podpowiedzi w temacie ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.