Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Stara Gwardia
witajcie :) mam problem z ustawieniem coverlocka. Gdy ustawiam na ścieg szeroki czteronitkowy elastyczny i szyję dzianinkę to jest ładny ścieg, alej kiedy chce przyszyć tym ściegiem gumkę do geterów to ścieg jest okropny, to samo dzieje się z ściegiem drabinkowym podczas rozciągania gumki ścieg jest brzydki i przepuszcza tkaninę - pomóżcie przypuszczam że chodzi o dobre ustawienie naprężaczy ale nie wiem jak to zrobić:(
Mistrzyni Krawiectwa
Przede wszystkim - igły do dzianin... Ale pewnie masz...

Nie pomogę za bardzo - bo nie lubię takiej techniki :-) Tzn. naszywania gumy na stałe. Tak czy siak trzeba mieć do niej bardzo pewną rękę, bo zawahania podczas naprężania mogą powodować takie kłopoty...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
czeremcho mam igły do streczu półpłaskie z oznaczeniem 130/705H ( nie wiem co znaczą te oznaczenia) takie igły przyszły mi z nowa maszyną i tych używam mam też w domu igły ze złotą końcówka tez półpłaskie ale nie wiem czy mogę ich używać do Coverlocka. Może faktycznie mam złe igły ze mi pomija ścieg?
Czyli jak podciągam gumkę to zmieniam naprężenie i dlatego tak brzydko wychodzi? covelock wyposażony jest w transporter różniczkowy - może w nim coś spróbuje zmienić
.
Szpec od maszyn
mam igły do streczu półpłaskie z oznaczeniem 130/705H ( nie wiem co znaczą te oznaczenia)
.
Symbol 130/70 oznacza standardową igłę półpłaską używaną w domowych maszynach do szycia i części overlocków. Litera H dodana na koniec w/w symbolu oznacza igłę uniwersalną do tkanin.
Stara Gwardia
dziękuje bogdanie:) za wyjaśnienie przydatna to dla mnie informacja:)tyle tyko ze ty podałes 130/70 a u mnie jest 130 / 705 czy to jest jakas róznica

--- Ostatnio edytowane 2015-05-07 08:58:54 przez A. N. ---
Szpec od maszyn
Oczywiście mój błąd, "uciekła mi" jedna cyferka, chodzi o symbol 130/705. Można również spotkać się z symbolem HAx1, to ciągle te same igły (tylko inny producent). Wspomniane było o igłach koloru żółtego, jeżeli kupione w przeciętnej pasmanterii bez specjalnego opisu ich przeznaczeniem jest dzianina.
Stara Gwardia
Czy do wszywania gumy nie ma przypadkiem specjalnej stopki? Nawet jeśli nie, to tutaj masz tutorial: http://lolajoo.blogspot.com/2013/11/wszywanie-gumki-do-spodenek-przy-pomocy.html, jest też odnośnik do wpisu o ustawianiu ściegu drabinkowego.

Podłączam się pod zdanie Ani - też nie lubię tak wszywanej gumy :)
Stara Gwardia
bogdan moje igły koloru żółtego faktycznie kupione w przeciętnej pasmanterii bez specjalnego oznaczenia:) , wiec z Twojej wypowiedzi wnioskuje że mogę ich używać do coverlocka, do tej pory używałam ich w stębnówce firmy toyota.
FF niestety nie mogę otworzyć tego linku który mi podesłałeś, a zapewne byłby bardzo pomocny:), ja tez wole nie wszywać gumki w taki sposób ale przerabiam geterki które w ten sposób były wykończone mam ich 6 par i każda z nich jest wykończona taką przyszywaną gumeczka ściegiem drabinkowym dwuigłowym, a skoro właśnie weszłam w posiadanie coverloka chciałam zrobić to tak jak w oryginale.
Moze stopka do gumek byłaby dobrym rozwiązaniem, mam ją tylko jeszcze nie umiem z niej korzystać.
Stara Gwardia
A.N., to wrzuć w google "wszywanie gumki" i "lolajoo.blogspot.com", powinien wyskoczyć odpowiedni post.
Stara Gwardia
dzięki:)

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.