Wersja do druku

Świeżynek
Witam wszystkich!

Mam problem którego od dłuższego czasu nie umiem rozwiązać. Podczas przyszywania materiału do taśmy nośnej powstają mi co jakiś czas małe pętelki. Próbowałam manipulować naprężeniem nici ale mam wrażenie że to nie o to chodzi i jest to niezależne od tego. Wszystko jest dobrze przewleczone, bębenek sprawdzany wielokrotnie i wszystko wydaje sie okej. Szyje starym modelem maszyny łucznikiem 451. Nici mam kaletnicze choć nie wiem
czy to może mieć wpływ. Załączam zdjęcie żeby lepiej przedstawić mój problem.

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże bo strasznie to frustrujące :/

z góry dziekuje
Gośka

--- Ostatnio edytowane 2015-05-08 19:39:36 przez Goska ---

--- Ostatnio edytowane 2015-05-08 19:40:08 przez Goska ---

--- Ostatnio edytowane 2015-05-08 20:11:53 przez Goska ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
pentelki
Załączniki
Mistrzyni Krawiectwa
Najpierw spróbowałabym zmienić nici :-)

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Witam.
Szycie ciężkie na 451 to nie zbyt dobry pomysł.Grozi to uszkodzeniem zębatki transportu.
Jeżeli nici kaletnicze są grube to i igła musi być też gruba.
Dobrze by też było żeby sprężynka naprężacza pracowała z większą siłą tzn. mocniej naprężona.
Naprężenie górnej nici powinno byc spore ale obawiam sie że wtedy nić będzie wyskakiwać z talerzyków albo nić bedzie się skręcała przed talerzykami.

--- Ostatnio edytowane 2015-05-08 19:34:13 przez myszek67 ---
Świeżynek
No właśnie nie bardzo chce zmieniać nici bo zależy mi na mocnym i solidnym szyciu wiec muszą być kaletnicze. Igłe mam odpowiednio grubą bo 130! Maszyna faktycznie jest starszego typu ale to tylko taśma i materiał nie jest to super grube, wiec wydaje mi sie że nie powinnam uszkodzic zębatki transportu. Grubsze rzeczy przeszywałam i bylo okej :/ sprobuje zwiekszyc jeszcze bardziej naprężenie górnej nici
Stara Gwardia
Jeżeli jest taka gruba igła to trzeba sprawdzić czy ścianki otworu w płytce ściegowej nie mają zadziorów itp.
Wyjąć chwytacz i sprawdzić czy nie ma zadry.
Świeżynek
Sprawdź igłę, ewentualnie wymień na nową, może czubek haczy. Ale może być tez tak, że maszyna nie daje rady kaletniczymi nićmi. Spróbuj wtedy spodnią nić dać cieńszą. No i nici kaletnicze też są w różnych grubościach, może spróbuj na nieco cieńszych.

--- Ostatnio edytowane 2015-05-08 21:56:02 przez ggoska ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.