Świeżynek
![]() |
|
Dzien dobry,
mam pytanie odnośnie covera. Kupiłam (mało) używaną przemysłówkę trójigłową Sirubę- renderkę. Udało mi się ustawić już wszystkie nici, powiedzmy, satysfakcjonująco. Niestety- kompletnie nie umiem poradzić sobie z piątą nitką; tzn górnym chwytaczem, czy przeplotem, jak kto woli. Nie mam pojęcia jak w praktyce ma wygladać ten końcowy zawijas; maszyna szyje trzema igłami, a górnym przeplotem NIE. Jestem zdesperowana, bo walczę z tym ze dwa tygodnie, żaden filmik na you tube dokładnie nie pokazuje, jak ta górna nić ma być założona i chyba przyjdzie mi wezwać mechanika ;(. Czy ktoś z forumowiczów ma covera i mógłby zrobić mi foto piątej nitki ze stopką i chwytaczem? Proooszę... Pozdrawiam serdecznie |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Może ten filmik pomoże.
Wprawdzie to renderka Kansai Special ale może być podobnie. |
|
Świeżynek
![]() |
|
który filmik?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
dziekuje. im dłużej to wszystko oglądam, tym bardziej myślę, że chyba cos jednak u mnie z tym chwytaczem nie tak
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Może trzeba zrobic filmik,wtedy może będziemy lepiej wiedzieć.
Proszę pamiętać że podczas nagrywania ruch maszyny musi minimalny żeby dobrze zaobserwować jak jest np ustawiony przeplatacz wględem igieł. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Póki co powoli i dokładnie przyjrzałam się "jak to u mnie działa". Niepokoi mnie, że lewa igła jest zdecydowanie dłuższa niż pozostałe- i ta juz klka razy mi się łamała, teraz wiem, że przez to, że zahaczał ją górny chwytacz. To też powoduje, że ścieg się nie zaplata u góry jak trzeba- poprostu nitka nie przechodzi pod lewą igłą, bo nie ma miejsca. Próbowałam ją wciskać głębiej, zdjęłam osłonę, żeby łatwiej było się dostać w to miejsce- nic z tego. Czy wszystkie igły mają wystawać tyle samo? Bo jeżeli tak, to u mnie na pewno coś jest źle. Powyciągałam inne igły, żeby sprawdzić, czy są identyczne; ale są! Jak to wygląda u Was? Pozdrawiam.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Igły nie mogą być zamocowane na jednym poziomie.Od strony operatora: prawa igła jest włożona w uchwycie igieł najgłębiej.Następną igła np. środkowa jest zamocowana nieco niżej niż prawa igła ,lewa skrajna igła powinna byc najdłuższa wględem pozostałych igieł. Różnica głebokosci mocowania igieł w uchwycie zależy od szerokości rozstawu igieł.Nim szerszy rozstaw tym różnice w głebokości mocowania igieł są większe.
Wizualnie wygląda to tak że skrajna prawa igła jest najkrótsza a kazada następna igła jest dłuższa od prawej. Każda igła podczas mocowania musi być wciśnięta do samego oporu do góry. W uchwycie igieł powinne być otwory od strony operatora albo w tylnej części uchwytu igieł,jeden otwór jedna igła. Przez te otwory powinno widac czy górna część igły doszła do oporu. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.