Wersja do druku

Świeżynek
Dzien dobry,
mam pytanie odnośnie covera. Kupiłam (mało) używaną przemysłówkę trójigłową Sirubę- renderkę.
Udało mi się ustawić już wszystkie nici, powiedzmy, satysfakcjonująco. Niestety- kompletnie
nie umiem poradzić sobie z piątą nitką; tzn górnym chwytaczem, czy przeplotem, jak kto woli.
Nie mam pojęcia jak w praktyce ma wygladać ten końcowy zawijas; maszyna szyje trzema igłami,
a górnym przeplotem NIE. Jestem zdesperowana, bo walczę z tym ze dwa tygodnie, żaden filmik
na you tube dokładnie nie pokazuje, jak ta górna nić ma być założona i chyba przyjdzie mi
wezwać mechanika ;(.
Czy ktoś z forumowiczów ma covera i mógłby zrobić mi foto piątej nitki ze stopką i chwytaczem?
Proooszę...
Pozdrawiam serdecznie
Stara Gwardia
Może ten filmik pomoże.
Wprawdzie to renderka Kansai Special ale może być podobnie.
Świeżynek
który filmik?
Stara Gwardia
Przepraszam zapomniałem dodać link.

https://www.youtube.com/watch?v=wa2sxjzwGHg
Świeżynek
dziekuje. im dłużej to wszystko oglądam, tym bardziej myślę, że chyba cos jednak u mnie z tym chwytaczem nie tak:(
Stara Gwardia
Może trzeba zrobic filmik,wtedy może będziemy lepiej wiedzieć.
Proszę pamiętać że podczas nagrywania ruch maszyny musi minimalny żeby dobrze zaobserwować jak jest np ustawiony przeplatacz wględem igieł.
Świeżynek
Póki co powoli i dokładnie przyjrzałam się "jak to u mnie działa". Niepokoi mnie, że lewa igła jest zdecydowanie dłuższa niż pozostałe- i ta juz klka razy mi się łamała, teraz wiem, że przez to, że zahaczał ją górny chwytacz. To też powoduje, że ścieg się nie zaplata u góry jak trzeba- poprostu nitka nie przechodzi pod lewą igłą, bo nie ma miejsca. Próbowałam ją wciskać głębiej, zdjęłam osłonę, żeby łatwiej było się dostać w to miejsce- nic z tego. Czy wszystkie igły mają wystawać tyle samo? Bo jeżeli tak, to u mnie na pewno coś jest źle. Powyciągałam inne igły, żeby sprawdzić, czy są identyczne; ale są! Jak to wygląda u Was? Pozdrawiam.
Stara Gwardia
Igły nie mogą być zamocowane na jednym poziomie.Od strony operatora: prawa igła jest włożona w uchwycie igieł najgłębiej.Następną igła np. środkowa jest zamocowana nieco niżej niż prawa igła ,lewa skrajna igła powinna byc najdłuższa wględem pozostałych igieł. Różnica głebokosci mocowania igieł w uchwycie zależy od szerokości rozstawu igieł.Nim szerszy rozstaw tym różnice w głebokości mocowania igieł są większe.
Wizualnie wygląda to tak że skrajna prawa igła jest najkrótsza a kazada następna igła jest dłuższa od prawej.
Każda igła podczas mocowania musi być wciśnięta do samego oporu do góry.
W uchwycie igieł powinne być otwory od strony operatora albo w tylnej części uchwytu igieł,jeden otwór jedna igła. Przez te otwory powinno widac czy górna część igły doszła do oporu.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.