Świeżynek
![]() |
2015-08-01 18:02:53 Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Witajcie, wreszcie postanowiłam odpalić mojego Singera. Maszynę uruchomiłam, wycięłam kawałek materiału celem przypomnienia sobie ściegów i ciach.... Szok, ścieg prawidłowy na spodzie materiału, co się dzieje???? Może ktoś miał taki przypadek, bo nie ogarniam
![]() Natężenia bębenka nie zmieniałam od początku, a natężenie górnej nici mam standardowo na 4, tak jak w instrukcji. Proszę o podpowiedź co może być przyczyną takiego zachowania maszyny. Będę wdzięczna |
|
Stara Gwardia
![]() |
2015-08-01 18:48:19 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
To znaczy wygląda ten ścieg prawidłowo na spodzie czy nieprawidłowo? Już wiem. : )
Może górna nitka się gdzieś zapętliła i mocniej ciągnie dolną nitkę - trzeba nawlec ponownie górną nitkę. --- Ostatnio edytowane 2015-08-01 18:52:06 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2015-08-01 18:57:03 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
2015-08-01 19:03:05 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Wygląda prawidłowo
![]() |
|
Szpec od maszyn
![]() |
2015-08-01 19:09:13 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Cyferką na naprężaczu zalecaną w instrukcji należy sugerować się w przypadku maszyn z górnej półki, dla pozostałych jest to mocno umowne. Proszę spróbować przy innych ustawieniach naprężacza nici górnej.
|
|
Świeżynek
![]() |
2015-08-01 19:26:20 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Niestety nie ma poprawy, przy luźnym zygzaku jest w miare, ale przy gęstym widać ewidentnie spodni ścieg na wierzchu, a prawidłowy pod spodem. Zaczęlam od naprężenia 2 do 8,widać to na materiale, ale ściegi dalej na odwrót...
--- Ostatnio edytowane 2015-08-01 19:28:05 przez Ewelins --- |
|
Szpec od maszyn
![]() |
2015-08-01 19:33:35 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Przydałyby się zdjęcia, to samo widziane przez różne osoby może oznaczać co innego.
|
|
Świeżynek
![]() |
2015-08-01 19:37:45 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Poniżej zdjęcia. Opisane co i jak na zdjęciach, materiał bawełna - jakaś stara bluzka, trochę się rozciągnęła. Może teraz łatwiej będzie zdiagnozować problem.
--- Ostatnio edytowane 2015-08-01 20:30:24 przez Ewelins --- |
|
Szpec od maszyn
![]() |
2015-08-01 20:50:56 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Zdjęcia pomocne, na 100% widać problemy z naprężeniem nici. Standardowo regulujemy tylko nici górne, ale gdy regulacja okazuje się nieskuteczna musimy podregulować nić dolną, z boku bębenka jest wkręt regulacyjny, kręcąc śrubokrętem w lewo zmniejszamy naprężenie, w prawo zwiększamy - przy prawidłowym naprężeniu wiązanie nici górnej z dolną jest wewnątrz materiału, niewidoczne z żadnej strony. Regulację dolnej nici przeprowadzamy mając pewność, że nić górna została prawidłowo poprowadzona na maszynie, a prawidłowo działający naprężacz nici górnej nie radzi sobie z poprawnym ustawieniem naprężeń nici.
|
|
Świeżynek
![]() |
2015-08-01 20:59:53 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Ok, czyli co powinnam zrobić, tak łopatologicznie mogę prosić o wyjaśnienie. Nie znam się na tyle, żeby się wypowiedzieć, ale chyba trzeba troszke poluzować naprężenie w bębenku. Nie chce popsuć...
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
2015-08-01 21:13:40 Re: Singer 8280 ... maszyna zamienia ściegi :) prawidłowy ścieg na spodzie materiału
|
Prawidłowe ustawienie naprężenia nici w bębenku można sprawdzić testem. Szpuleczka założona do bębenka, nić przełożona przez bębenek, palcami łapiemy wystającą z bębenka nić, ostrożnie unosimy do góry, bębenek ma unosić się a nić nie wysuwa z bębenka, gdy "drgniemy" ręką nić ma się wówczas trochę wysunąć z bębenka. Gdy po "drgnięciu" ręką nić wysuwa się ciągle to jest zbyt małe naprężenie, gdy musimy mocniej "drgnąć" aby nić się wysuwała to naprężenie jest zbyt duże.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.