Wersja do druku

Świeżynek
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow, mam problem i bardzo Was proszę o pomoc. Dwa tyg temu kupilem zonie takie o to cudo Medion Lifetec. Zdaje sobie sprawe ze nie jest to jakas super firmowa maszyna do szycia jednakze na domowe potrzeby zony rowniez amatorki w tej dziedzinie powinno w zupelnosci wystarczyc. Poczatkowo maszyna chodzila bez zastrzezen tj. 3-4 dni. Jednak pojawil sie problem jego objawy to: dolna nitka nie wychodzi a igla uderza za kazdym razem w inna czesc chwytaka. Zaprezentuje na zdjeciu co jest wedlug mnie uszkodzone i teraz pytanie do Was czy moge zrobic to sam? Czy lepiej oddac na gwarancje z czym wiaza sie dodatkowe koszta wysylki etc. Po wyjeciu elementu nr 1, element nr 2 moge swobodnie poruszac palcem a wydaje mi sie ze tak nie powinno byc, rowniez gdy zakrece tym pokretlem ktory wprawia igle w ruch ;). Bardzo przepraszam za moje nieprofesjonalne slownictwo i poradzcie co z tym zrobic

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Szpec od maszyn
Najprawdopodobniej uszkodzona lub niedokręcona zębatka lub półzębatka przekładni napędzającej chwytacz (podstawowa przyczyna, ale możliwa awaria innego elementu). Zajęcie dla serwisu, chyba że posiada się umiejętności samodzielnego usunięcia awarii i regulacji.
Świeżynek
Jak juz pisalem z maszynami do szycia po raz pierwszy mam stycznosc co nie oznacza ze nie bede potrafil tego naprawic i po to pisze na tym forum aby uzyskac odpowiednie opinie i sugestie ktora pomoga zlokalizowac zrodlo problemu, akurat oddanie do serwisu to dla mnie najprostsze rozwiazanie i dosc malo satysfakcjonujace, tak wiec proszę o wiecej danych jak prawidlowo ustawic ten polksiezyc/zebatke etc
Szpec od maszyn
Jeżeli zębatki nie są uszkodzone, tylko niedokręcone, lub wymieniono uszkodzone zębatki przeprowadza się regulację chwytacza. Czynność polega na przykręceniu zębatek w takim położeniu, aby ząb/zadzior chwytacza znajdował się w położeniu takim jak w linku : http://serwismaszyn.republika.pl/chwyt.html

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.