Wersja do druku

2 strony: < 1 2

Stara Gwardia
Igły do pikowania nie zawsze zdają egzamin przy grubszych warstwach i "dziwnych" materiałach, ja używam ich w zasadzie przy całym patchworku, ale do przyszywania lamówki z "upierdliwej" bawełny zmieniam na igłę do dżinsu.

Do pikowania po szwach najlepiej sprawdza się podwójny transport, nie wiem jaką masz maszynę, więc nie wiem czy masz taką możliwość, a jeśli nie to ta stopka do ściegów ozdobnych może być o tyle lepsza, że jest dość szeroka i jakby łatwiej jest przy niej "prowadzić" pikowaną kanapkę.
Jeszcze jedno pytanie. Będę szyć jeszcze jeden kocyk dla koleżanki, minky niestety już kupiony więc materiału nie zmienię. Kocyk będzie miał orientacyjnie 70x80 cm, może troszkę więcej, ocieplinę zszywam z bawełną i polarm co całym obwodzie i później dodatkowo przepikowałam by się nie przemieszczała podczas prania. I tak się teraz zastanawiam czy to jest konieczne, czy nie wystarczy tylko jak je razem zszyje na początku?
Stara Gwardia
Teoretycznie powinno wystarczyć, ale może lepiej spróbować najpierw przepikować trzy warstwy np "na krzyż" albo w X, a potem obszyć lamówką, żeby już nic się nie działo.

2 strony: < 1 2

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.