Stara Gwardia
![]() |
|
Igły do pikowania nie zawsze zdają egzamin przy grubszych warstwach i "dziwnych" materiałach, ja używam ich w zasadzie przy całym patchworku, ale do przyszywania lamówki z "upierdliwej" bawełny zmieniam na igłę do dżinsu.
Do pikowania po szwach najlepiej sprawdza się podwójny transport, nie wiem jaką masz maszynę, więc nie wiem czy masz taką możliwość, a jeśli nie to ta stopka do ściegów ozdobnych może być o tyle lepsza, że jest dość szeroka i jakby łatwiej jest przy niej "prowadzić" pikowaną kanapkę. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jeszcze jedno pytanie. Będę szyć jeszcze jeden kocyk dla koleżanki, minky niestety już kupiony więc materiału nie zmienię. Kocyk będzie miał orientacyjnie 70x80 cm, może troszkę więcej, ocieplinę zszywam z bawełną i polarm co całym obwodzie i później dodatkowo przepikowałam by się nie przemieszczała podczas prania. I tak się teraz zastanawiam czy to jest konieczne, czy nie wystarczy tylko jak je razem zszyje na początku?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Teoretycznie powinno wystarczyć, ale może lepiej spróbować najpierw przepikować trzy warstwy np "na krzyż" albo w X, a potem obszyć lamówką, żeby już nic się nie działo. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.