Wersja do druku

Zaaklimatyzowany
Kochani, przeszukałam forum ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.
Czy znajdę stopkę do stębnówki z transportem igłowym, która będzie dolegać (dociskać) do materiału równomiernie ?
Pozwoliłam sobie załączyć baaardzo prowizoryczny rysunek przedstawiający problem.
Standardowa stopka jest nieco odchylona do góry i w momencie dojechania do krawędzi nie dociska mi materiału wystarczająco i nić się zaczyna albo plątać ,albo rwać, albo rozwarstwiać. (na obrazku oznaczyłam na czerwono szew - miejsce problematyczne). Standardowo na co dzień przeszywam dość grube materiały ale bardzo krótkie (typu 2-3 cm)i wszystko musi funkcjonować perfekt.
Pokusiłam się o transport igłowy (bez kroczącej stopki <3) i teraz wyje do księżyca po prostu..
Mam też półstopkę, ale ta nie wszystko jest mi w stanie przeszyć i musiałabym co 5 minut zmieniać stopki.
Pomocy!

--- Ostatnio edytowane 2015-10-04 23:26:03 przez Haffija ---

--- Ostatnio edytowane 2015-10-04 23:26:57 przez Haffija ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Załączniki
Stara Gwardia
Czy tak wygląda początek szycia tego 2 centymetrowego kawałka (nie wiem czy dobrze zrozumiałam problem z nieprawidłowym szyciem)?
Można spróbować wyrównać poziomy - przed tym odcinkiem położyć tej samej grubości materiał.

--- Ostatnio edytowane 2015-10-05 08:36:07 przez Fides ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
stopka wyrównanie poziomów stopka 2
Zaaklimatyzowany
Tak, zdecydowanie musiałabym podkładać tej samej grubości materiał za stopkę, tak jak na obrazku (dziękuję za rozrysowanie :)) ale przypuszczam, że takie coś pewnie nie byłoby komfortowe. Przy szybkim szyciu ciężko co chwilę podkładać coś do tyłu.. :( Dodatkowo skrawek na zdjęciu przeszywam wielokrotnie dzięki szycie wstecznemu więc problem pojawia się cały czas w zaznaczonym miejscu.

--- Ostatnio edytowane 2015-10-05 11:03:29 przez Haffija ---
Stały Bywalec
Zakupiłam taką podkładkę która pasuje do każdej maszyny tutaj:
www.sklep-husqvarna.com/
stopki do maszyn-podkładka do zgrubień
Pozdrawiam
Stara Gwardia
Haffijko, czyli najlepiej gdyby stopka była ze stałą – sztywną płozą. Nie wiem czy do stebnówek z transportem igłowym są takie oprócz tej półstopki, którą dysponujesz. A może da się dorobić odpowiednią stopkę do Twoich potrzeb?
Zaaklimatyzowany
Taka stopka chyba byłaby najlepszym rozwiązaniem. Podzwonię i dopytam się czy są takie dostępne :)
Stara Gwardia
Na kursie prowadząca podpowiadała, że można ostrożnie docisnąć palcem stopkę z tej strony, gdzie odchyla się do góry, żeby ustawić ją poziomo. Tylko trzeba uważać w przypadku stopek plastikowych, żeby nie ułamać...
Zaaklimatyzowany
Przy bardzo szybkim szyciu, prawie na maksymalnej prędkości, ciężko po prostu docisnąć i przytrzymać stopkę (jeśli przeszywa się odcinek wielokrotnie powiedzmy 8 - 10 razy odcinek 2-3 cm, używając ściegu wstecznego). jest to po prostu niemożliwe. Stopka zawsze się odchyla przy krawędzi.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.