Wersja do druku

Świeżynek
Witam wszystkich serdecznie, mam problem z preszyciem żakardowej metki nie mam o tym zielonego pojęcia a niestety przeszycie niszczy mi ja przy dłuższym brzegu natomiast szyjąc krótszy brzeg metki jest wporządku. Czy to kwestia nieodpowiedniej igły? Tą której używam to zwykła igła z regularnym ostrym zakończeniem (R)-groz beckert. Dodam że igła ma grubość 140 ponieważ metka musi być naszyta na gruby materiał (z którego przeszyciem również mam problemy - ale to już inny temat na tym forum).
Z góry dziękuję za porady

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Może poluzować trochę górną nić,wygląda to tak jakby nić wpijała się w materiał,metka cienka,nić gruba ,igła gruba trudno to wszystko pogodzić żeby było ładnie. Może do przyszywania metek użyć cienszych nici i cieńszej igły.
Świeżynek
Test właśnie był na dwóch maszynach. Nić jaśniejsza 30tka z igła 140 na przemysłowce, natomiast szew trochę niżej zieloną nicią na najzwyklejszej maszynie domowej z niższej półki ze zwykłą nicią. Nie widać było różnicy pomimo zmian. Nić grubszą niesety będę musiała używać w związku z materiałym trudnym do przeszycia pod metką wiec zmiana na cieńsze odpada. W firmie gdzie produkują metki doradzono mi zmianę igły na taką z kulką? by nie przecinała metki. Jutro się o tym przekonam jak tylko dostane dwa rodzaje nowych igieł...dam znać czy będzie jakaś zmiana
Stara Gwardia
Świeżynek
Fantastyczne wyjaśnienie poszczególnych igieł, bardzo przydatne. JUTRo dostane te z oznaczeniem SUK I SES W rozmiarach 130/140 więc zobaczymy....
Świeżynek
No i niestety zmiana igły na taką z kulką na końcu nie przyniosła lepszego rezultatu...zobaczymy czy zmiana osnowy z białej na czarną (bo jeszcze nie wiem czy w innych kolorach jest możliwa) przyniesie lepsze efekty...cdn
Mistrzyni Krawiectwa
Ja tu widzę raczej rozsuwanie nitek metki, a nie cięcie... Za gruba igła, sama kulka na końcu niewiele zmieni...

Korzystasz z igieł standardowych? Próbowałaś cieńszych igieł do jeansu? Moim zdaniem 90 do jeansu jest bardziej wytrzymała niż standardowa 110... Skoro szyjesz 140, może wystarczy 110 albo i 100 do jeansu. Są też na rynku igły z powłoką tytanową, chyba najmocniejsze - i tu też można stosować igłę znacznie cieńszą niż standardowa...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.