Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam wszystkich serdecznie!Zawsze ciągnęło mnie do szycia,teraz kiedy matkuje pewniej rocznej pannie i siedze w domu postanowilam swoje marzenie spełnić :) mama ma maszynę ale jakoś nie za bardzo chcialam próbować na nie swoim sprzęcie,przyszły mąż wystraszony że jednak to slomiany zapał ograniczyl budżet do 200zł więc kupiłam na co mnie było stać-privileg super automatik :) Ogólnie nie jest źle,tyle że nie mam instrukcji obsługi a jako totalny amator nie mogę odnaleźć się i nie wiem na co moge sobie pozwolić i czy np na moim sprzęcie mogę szyć material troche bardziej elastyczny,nie wiem czy mam taki ścieg. Na razie katuje mojego privilega materiałami tapicerskimi które dostałam od mamy (kupowała za grosze w firmie której pracowala).Na pierwszy ogień poszly torba i mufka na ręce do wózka,później wstawie zdjęcia jak wrócę do domu ale ostrzegam że mogą boleć oczy bo to moje pierwsze prace :)

--- Ostatnio edytowane 2015-11-01 12:55:48 przez Angelika1234 ---
Pogromca spamerów
witaj :)
obyś jej nie wykończyła ;)
Świeżynek
Właśnie się tego obawiam :) Ale wtedy będzie pretekst do kupna nowej,ta mnie denerwuje bo nie mam instrukcji a jako maszynowy laik siedzę i próbuję i mogę się tylko domyślać :)
Jestem pod wrażeniem Waszych umiejętności i mam zamiar też ostro trenować przed maszyną i moim pierwszym marzeniem jest dresowa sukieneczka dla córki :)
Stara Gwardia
witaj:)
Stara Gwardia
A mogłabyś wstawić zdjęcie? takie na wprost, żeby było widać pokrętełka i oznaczenia przy nich.

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Świeżynek
Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedz

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Masz dwa pokrętła i suwak, To pokrętło na dole z tymi wzorkami to wybór ściegu. Pokrętło na górze i suwaczek to regulacja długości i szerokości ściegu. Suwaczek jest raczej od długości, ale żeby mieć pewność trzeba zrobić tak. Bierzesz szmatkę, nastawiasz dolne pokrętło na ścieg prosty, suwaczek na 1 i przeszywasz kawałek, potem suwaczek na 5 i znowu kawałek. Jeśli nic się nie zmieniło to mamy szerokość, jeśli na 5 odległości między wkłuciami igły są większe niż na 1 to mamy długość.
Przepraszam, może tłumaczę jak idiocie, ale nie wiem na jakim poziomie jesteś i wolę "jak krowie na miedzy" niż zbyt ogólnikowo.
Zrób to i daj znać jak wyszło, a wtedy wytłumaczę całą resztę:)

--- Ostatnio edytowane 2015-11-01 19:56:35 przez GoraLove Szycie ---

Świeżynek
To wiem,od razu jak dostałam tą maszynę to tak zrobiłam. Mam problem z tym że nie wiem czy mogę szyć bardziej elastyczne materiały. Jak szyję zwykłaą nitką to pęka a jak elastyczną to plącze się. Nie wiem czy to kwestia napięcia nici czy po prostu mam za prostą maszynę. Przepraszam że tak dopytuje
Stara Gwardia
Znaczy nitka pęka przy szyciu elastycznej tkaniny, czy po zszyciu pęka nitka jak rozciągasz zszyty materiał? Jakim ściegiem szyłaś?

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.