Wersja do druku

Świeżynek
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post :)

Planuję uszyć dobrej jakości rękawice kuchenne, chciałbym użyć w środku materiału termoizolacyjnego,
co byście polecili/poleciły ?
Stara Gwardia

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Świeżynek
Dzięki za podpowiedź!
W międzyczasie zamówiłem kawałek włókna szklanego i chce przetestować (znalazłem za 11zł za metr2), czy się nada.
Jak przetestuje dam znać :)
Świeżynek
@qlwik

A słyszała Pani o materiałach z włókien krzemionkowych? Są to materiały wysokotemperaturowe, które wykorzystują producenci specjalistycznej odzieży ochronnej. Wspomniany materiał ma bardzo wysoką zawartość krzemionki, co sprawia, że ubrania wytrzymają kontakt z bardzo wysoką temperaturą. Polecam zajrzeć do sklepu Vitcas, w którym znajdzie Pani wszystkie niezbędne materiały.
Krawiec-Filozof
Włókno szklane raczej odradzam. A nawet zdecydowanie odradzam. Mikrodrobinki pulpy szklanej przebiją się szybko przez tkaninę i będą drażnić dłoń, a z zewnątrz będą się osypywać do jedzenia. Horror!
Kiedyś pomagałem nosić belki wełny mineralnej i specjalnie założyłem bluzę z długim rękawem, ale też nie pomogło - cały bok i rękę przy łokciu miałem opuchnięte od powbijanych kryształków. A bluzę musiałem wyrzucić, bo sprać się tego nie da.
Tylko tkaniny techniczne są w stanie to świństwo utrzymać w ryzach, ale są nieprzyjemne w dotyku.
Chyba optymalnym rozwiązaniem byłoby tutaj użycie dwóch warstw włókniny, a pomiędzy nimi ta "folia życia", którą pokazała GoraLove.:okok:
Zwykła kuchenna folia aluminiowa też doskonale izoluje termicznie, ale niestety łatwo się drze...:bezradny:
https://www.facebook.com/Zibiasz

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.