Wersja do druku

Stały Bywalec
Pocięłam tkaninę na spodnie dresowe i nie starczyło mi materiału na pasek (w oryginale ma być wykrojony w tę samą stronę co nogawki). Ma to być taki b.szeroki pas wywijany na zewnątrz.
Czy mogę wykroić go w poprzek tkaniny? Materiał jest elestyczny w obie strony, przy czym w poprzek bardziej niż na długość.
Ewentualnie mam jeszcze możliwość posztukowania paska z kilku kawałków skrojonych po długości..
nie wiem co lepsze..
sprostowanie: bardziej elastyczny jest na długość niż w poprzek..
hmm, czyżby wszyscy krojący jeszcze świętowali..
Mam też plan B- kupić ściągacz z metra, ale chciałam tego uniknąć ze względu na nietypowy kolor tkaniny-nie dobiorę identycznej :(

Jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć, będę wdzięczna.. to moje drugie spodnie w życiu, poprzednie były od pidżamy dla kilkulatka, więc wyczucia zero...
Ja bym spróbowała z wszyciem w poprzek. Jak będzie źle to zawsze można odpruć i wtedy z części zrobić w tą samą stronę. Coś mi się kojarzy, że widziałam nawet tak wszywane te szerokie, wywijane paski, właśnie w poprzek.
Stały Bywalec
Nie ma szału- jak skroję wzdłuż i nie będzie dobrze to na sztukowanie w poprzek zostaną mi tylko ścinki :( Teraz mogę zrobić w poprzek z 4 części.

Też widziałam takie paski cięte wzdłuż i wywijane na zewnątrz, ale to było przy spodniach lnianych i rola tego paska była wyłącznie dekoracyjna.. On nawet się trochę zwijał i falował. W moim przypadku pasek musi trzymać resztę na tyłku bo całość jest elastyczna..

ggoska- dziękuję za odzew :-)

tutu
Jak ma trzymać, to zrób z 4 części, 4 części to nie tragedia :) Te w poprzek , które widziałam też były raczej dekoracyjne.
Stara Gwardia
A jaki to ten nietypowy kolor?
To spodnie dla dziecka?
Kolor taki grafitowo- niebieski.. nietypowy w tym sensie,że nie granatowy i nie szary, a takie ściągacze wypatrzyłam..
Spodnie dla mnie i chciałam, żeby wyszły elegancko a nie szmatex..

Jak ma trzymać, to zrób z 4 części, 4 części to nie tragedia

Chyba już przychylam się do tego rozwiązania.. po wczorajszych doświadczeniach z robieniem spodenek dresowych dla dziecka 'na oko' (bo nie chciało mi się szablonu wycinać, a to przecież tylko takie małe spodenki) mam dość eksperymentów.. ot, taka lekcja pokory :))

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.