Wersja do druku

Świeżynek
mój pierwszy wpis - czuje lekki stres...
miło mi powitać wszystkich forumowiczów:) mam na imię Ania i jestem jeszcze zupełnie zielona w temacie szycia:)
3 dni temu dostałam Łucznika, stary model (może nawet w moim wieku;D). Ponieważ zawsze chciałam nauczyć się podstaw szycia, bardzo ucieszył mnie prezent. Od kilku dni przeglądam Internet, czytam i oglądam wszystko co związane z tematem. Dzisiaj trafiłam na tutejsze forum i mam nadzieję być częstym gościem, chociaż moje umiejętności są jeszcze marne, właściwie żadne. Na początek mam w planie skrócić spodnie, choć nie wiem czy nie jest to zbyt trudne wyzwanie. Może jakaś podpowiedź? dobra rada od fachowców? zanim, jak to mówi mój tato "trzy razy utnę i okaże się, że jeszcze za krótkie" :)
pozdrawiam
Zaaklimatyzowany
Witaj:)
Skrócenie spodni na początek to calkiem spoko:) zmierzyłaś już ile chcesz je skrócić?
Pozdrawiam
Stały Bywalec
Jakoś ćwiczyć trzeba, więc nie bój się uczyć na własnych błędach, nawet jeśli w końcu wyjdzie za krótkie :oczko:
Oczywiście najmniej bolesne jest popsucie czegoś małego i niezbyt zobowiązującego, dlatego ja 'karierę' ciuchową zaczynam od piżam :D jak coś sknocę to nie zawsze trzeba od razu wyrzucać, czasem da się poużywać..

Witaj na forum!
Witaj:)
Skrócenie spodni na początek to calkiem spoko:) zmierzyłaś już ile chcesz je skrócić?
Pozdrawiam
Zmierzyłam, odcięłam, chciałam przeszyć brzeg zygzakiem i zaczęły się schody. Mianowicie zygzak nie jest równy, nie żeby mi to przeszkadzało, ale chyba tak nie powinno być (efekt na zdjęciu). No i kolejny problem to, że materiał jest rozciągliwy, więc chyba nie mogę go zszyć tak zwyczajnie, powinnam go rozciągać? i czy szew powinien być rzadszy czy gęstszy?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Zaaklimatyzowany
Troche Ci zyg zag puścił ale nie wydaje mi sie zeby ten material mial się pruć jakos strasznie co do obszywania nie wiem jaka masz maszynę wiec sa różne opcje co do elastycznych materiałów - szyjesz szwem elastycznym jaki Ci dali w maszynie jak nie masz to ustawiasz zygzag wąsko (szer. 0,5-1mm dl. 3-4mm)albo jest jeszcze podwójna igła która robi Ci na prawej stronie materiału stebnówkę a na lewej zygzag no i może jeszcze jedna rada jak to elastyczny material to nie naciagaj go przy szyciu bo zrobi sie falbanka . Jak potrzebujesz jeszcze pomocy to pisz;)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.