Świeżynek
![]() |
|
Zarejestrowałem się na forum z prostego powodu. Nie jestem w stanie kupić dla siebie koszuli, gdyż wszystkie nie leżą tak jak powinny. Problem wynika z tego, że jestem niski i szczupły. W związku z tym zbyt długie rękawy są normą. Jednakże nie to jest największą udręką. Wyzwanie stanowi leżenie koszuli. Wszystkie robią na moich plecach garba i zwisają z nadmiaru materiału. Nawet włożona w spodnie koszula nie prezentuje się elegancko, gdyż wokół robi się worek. Nie wiem czy jakiekolwiek poprawki krawieckie rozwiążą moje rozterki? Proszę o opinie.
Nagrałem filmik ukazujący problem z białą koszulą. https://www.youtube.com/watch?v=olbxtZSJTeA |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witaj,
powinieneś kupować koszule bardziej dopasowane tzw. Slim Fit. Są tak skrojone, aby bardziej przylegać do ciała i żeby nie robiły się właśnie takie fałdy z przodu i z tyłu i wyglądasz jakbyś miał koszule po starszym bracie. Spójrz tutaj http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/mezczyzni/moda-biznesowa/koszule-biznesowe/koszula-slim-fit-172757-1.html?gclid=Cj0KEQjw4827BRDJvpbVuKvx-rIBEiQA2_CzsELd0mB_1OgAloK1fL79mK5GSkat6s7Hr5SYrI_o2-gaAv-A8P8HAQ&exid=b6cf76970486aeef585ffabfb0f3c279&exch=2422 Popatrz jak ta koszula jest dopasowana do ciała. A z tyłu ma pionowe zaszewki, które sprawiają że koszula jest szyta jakby na Ciebie. Kupisz takie koszule już praktycznie w każdej sieciówce ale musisz zwracać uwagę na model koszuli Slim Fit. Masz tutaj artykuł, w którym opisane jest jak dobrać koszule do sylwetki http://www.designedformen.pl/moda/trendy-i-styl/jak-dobrze-nosic-koszule Zawsze możesz zapytać Panią w sklepie ![]() Pozdrawiam i mam nadzieje, że choć troszkę pomogłam ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ta koszula z filmiku wygląda jak by była w za dużym rozmiarze. I tak jak juz powiedziała Krawcowanajuż dobrze jest zapytać w sklepie pani ekspedientki, jezeli pójdziesz do sklepu, w którym są same koszule, garnitury i tego typu sprawy to myślę, że tam panie/panowie będą się na tym dobrze znać i pomogą w wyborze.
--- Ostatnio edytowane 2016-06-29 09:51:40 przez KotFilemon --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
KotFilemon masz rację. Najlepiej żeby udał się po pierwszą koszulę do takiego sklepu typowo z odzieżą męską. Fakt koszule trochę tam kosztuje ale na pewno będzie dobrana odpowiednio
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak na prawdę jeżeli kupi się dobrą jakościowo koszulę i odpowiednio się o nią dba, to można ją długo poużywać pod warunkiem, że w międzyczasie rozmiar się nie zmieni.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Najmocniej dziękuję za odpowiedź.
Problem polega na tym, że mierzę jedynie 166 cm i ważę 64kg. Mam 76 cm w pasie i 90 w klacie. Przymierzałem wiele koszul i żadna dobrze nie przylegała. Zastanawiam się, czy jeśli kupię inną koszulę typu slim fit, to czy mógłbym ją zwęzić u krawca. Czy taka poprawka miałaby sens? A i najważniejsze, wszystkie koszule jakie miałem kupowałem najmniejszego rozmiaru jaki oferuje dany producent i wszystkie były za szerokie, za długie i za ciasne pod szyją. To się nazywa paradoks ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-06-29 10:59:50 przez Nurtan --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
A byłeś już może w takim sklepie typowo z męską odzieżą? Nie wydaje mi się żeby nie było rozmiaru dla Ciebie. Jesteś szczupły ale dobry sklep powinien mieć koszule również o niestandardowych wymiarach. Musisz szukać u siebie w mieście. W dzisiejszych czasach można znaleźć praktycznie wszystko ale trzeba czasem poświęcić temu więcej czasu. Niestety :/. Pierwsze poszukaj sklepów (może na początek zacznij od tych najlepszych) i zobacz co oferują a potem zobaczysz czy mają a jak tak to jak leży taka koszula. A na końcu pomyślisz o zwężaniu
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Sklep z typowo męską odzieżą, mogłabyś napisać jaki masz na myśli?
![]() I zastanawia mnie ta biała z filmiku, nadaje się ona do zwężenia? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Myślałam szybciej o takich jak Vistula, Pierre Cardin, Lancerto, Kubenz, Giacomo Conti. Nie wiem skąd jesteś więc trudno mi powiedzieć. Najszybciej szukaj w centrach handlowych sklepów tylko z odzieżą męska (czyt. garnitury, koszule, krawaty). Do sieciówek też możesz zawitać H&M, C&A, Zara Men, Reserved itp. ale czy tam będzie ktoś kto Ci dobrze doradzi to już nie wiem. Musisz próbować. Natomiast co do koszuli z filmiku to raczej nie da się jej przerobić bo to wymagało by całkowitego ponownego skrojenia jej czego się kompletnie nie robi. Ewentualnie zostają Ci ciucholandy...dlatego o nich pisze bo u nas w mieście ma swój sklep sieciówka ciucholandów Biga Styl i tam przychodzą bardzo często i jest duży wybór koszul męskich w różnych wymiarach właśnie model Slim Fit (kupuje mojemu mężczyźnie
![]() Nie wiem jak zdanie innych ale moim przerabianie tej koszuli jest absolutnie bezsensu i szkoda czasu. Musisz wszystko zwężać...całą koszule robić od nowa na wymiar. --- Ostatnio edytowane 2016-06-29 12:41:12 przez Krawcowanajuz --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Lancerto nie robi koszul typu slimfit. Wszystkie ich wyroby są typu regular - wiem gdyż korespondowałem drogą mailową z polskimi producentami koszul.
Sprawdzę więc inne ![]() Zakrawa o poczucie humoru gdyż koszula z filmiku ma napisane przy metce - slimfit ![]() Swoją drogą posiadam w swej kolekcji koszulę https://www.zalando.pl/esprit-pop-slim-fit-koszula-es122d0ce-k11.html Z pozoru wygląda na mnie okej, ale kiedy tylko ruszę ręką powstają pod pachami "spadochrony", a na plecach jest nadmiar materiału. I z niej można coś zrobić, czy raczej się jej nie zwęzi? Mama mówi, że wystarczy zaszewki głębiej wszyć i będzie okej, ale ile w tym prawdy, to nie wiem ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.