Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry wszystkim!
Sporo u Was wiadomości na temat regulacji i napraw starszych maszyn, dlatego postanowiłem się zarejestrować. Od dłuższego czasu miałem ochotę nauczyć się obsługiwać maszynę do szycia. Szyć to może zbyt wielkie słowa jak na mnie, ale zobaczymy z czasem co mi z tego wyjdzie. Pożyczyłem od mamy jej singera 814(kupionego za jedna z pierwszych jej pensji jakieś 40 lat wstecz) Jakieś proste szycia na lekkich materiałach jakoś idą, ale na cięższe roboty nie mam odwagi z obawy przez uszkodzeniem maszyny. Nie chciałbym zniszczyć jej maszyny, która pomimo 40 lat na karku prezentuje się pięknie i tak też szyje. Poszukałem więc i za jakieś drobne znalazłem w okolicy na wsi 2 maszyny na sprzedaż. Podjechałem obejrzeć i okazało się, że maszyny mocno przykurzone, ale wyglądały na kompletne. Tak o to za nieduże pieniądze stałem się posiadaczem Singera 834 i Łucznika KL.86. Czy mogę gdzieś u Was założyć swój wątek, w którym opisałbym jak reanimuję maszyny i prosił o pomoc w razie wątpliwości przy naprawie/uruchamianiu maszyn. Pozdrawiam Ziutek |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Witaj,
jak najbardziej zakładaj wątek i pokazuj jak przywracasz życie maszynom. Pewnie wiele osób to zainteresuje ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Witamy serdecznie ![]() Sama mam Singera 834 ostatnio odrestaurowanego i chętnie zobaczę jak przywracasz świetność tym maszynom. ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Odrestaurowywanie to za dużo powiedziane. Byle udało mi się doprowadzić maszynę do stanu używalności to będzie git. To co mogłem to już poczyściłem. Męczę się aktualnie z naprężaczem nici w Singerze. Rozłożyłem by wyczyścić od rdzy i teraz mam dylemat jak złożyć. Niby uważnie rozkładałem, żeby później złożyć a tu taki psikus.
|
|
Stara Gwardia
|
|
Dobrze jest robić zdjęcie każdej czynności kolejno i potem wg tych zdjęć składać.