Świeżynek
![]() |
|
Witam. Mam na imię Kasia i jestem nowa na forum. Dopiero zaczynam przygodę z szyciem i napotkałam pewien problem. Chodzi o wypełnienie do kocyków i śpiworków z minky i bawełny. Jakie będzie najlepsze? Które wytrzyma intensywne użytkowanie i pranie? W pierwszym kocyku, podczas prania (program bawełna - 40 stopni i 800 obrotów) włóknina silikonowa 120g zrolowała się w niektórych miejscach i puściła na krawędziach - łączeniach wszystkich materiałów.
![]() Pozdrawiam serdecznie. |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Wszędzie, gdzie czytałam opisy takich wyrobów zalecano pranie delikatne, ręczne, czasem nawet z zakazem wirowania, bez wybielaczy i zmiękczaczy. 800 obrotów to zdecydowanie za dużo, ja swoje kocyki piorę bez wirowania (samo odciągnięcie wody) i rozwieszam na płasko do wyschnięcia.
Ogólnie tego typu wytwory z ociepliną silikonową wymagają delikatnej ręki ![]() Są wypełnienia bawełniane, takie igłowane włókniny, ale są cięższe, droższe i nie tak puszyste. Pewnie takie wypełnienie zniesie więcej, ale intensywne użytkowanie i jeszcze intensywniejsze pranie sprawią, że się szybko zniszczy. Powodzenia w szyciu, pochwal się uszytkami. ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-01-27 10:29:28 przez Drozdzikowa --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja używam ociepliny silikonowej we wszystkich swoich patchworkach i nigdy nie miałam tego typu problemu, zazwyczaj piorę je w 40 stopniach i wiruję na 400 obrotów (jak mniejszy to na 800), ale one są pikowane. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
![]() Kilka śpiworków mam już za sobą ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Zmień nitkę .
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Zmieniona i nie pomogło. Jakiej igły i nitki powinnam użyć do przeszycia kilku warstw polaru?
|
|
Administrator
![]() |
|
Kurcze szyłam kocyk bawełna & 2 warstwy polaru i nitka się nie zrywałam. Normalna nić Arena, igła chyba 80. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
To może ja wyjątkowo "zdolna" jestem
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.