Wersja do druku

Świeżynek
Witam i proszę o pomoc.
Posiadam Łucznik Malwinę od ok. 2 miesięcy i od kilku dni plącze mi nitkę w bębenku.
Poobserwowałam i doszłam do wniosku co się dzieje, ale nie wiem czy mogę coś z tym zrobić sama.
Wrzucam fotkę widoku bębenka, tą samą fotkę z zaznaczonymi strzałkami oraz fotkę pożyczoną z forum żeby pokazać jak zawija się nitka bo swojej fotki nie mam a nie chcę nadwyrężać na razie maszyny dla fotki.
Opiszę co zauważyłam.
Czarna kropka plastikowa oznaczona czerwoną strzałką podczas szycia wchodzi pod blaszkę (sprężynkę) oznaczoną strzałką niebieską wtedy nitka zahacza o ową sprężynkę i zawija się wokół bębenka. Kiedy wyjmę bębenek i ułożę od nowa to jest ok, a za chwilę znowu to samo. Czym to może być spowodowane?
Dzwoniłam nawet do serwisu ale każą ją wysłać bo nie rozumieją o co mi chodzi, jest to ciężko opisać słowami.
Może ktoś coś zaradzić? Czy bez serwisu się nie obejdzie?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
- "Kiedy wyjmę bębenek i ułożę od nowa to jest ok, a za chwilę znowu to samo. Czym to może być spowodowane?"
- Czy przy nawlekaniu górnej nitki stopka jest w górze?
Proszę się upewnić, że górna nitka jest włożona pomiędzy talerzyki naprężacza.
Świeżynek
- "Kiedy wyjmę bębenek i ułożę od nowa to jest ok, a za chwilę znowu to samo. Czym to może być spowodowane?"
- Czy przy nawlekaniu górnej nitki stopka jest w górze?
Proszę się upewnić, że górna nitka jest włożona pomiędzy talerzyki naprężacza.

Stopka jest u góry, chociaż wg instrukcji przy nawlekaniu nici do oczka igły stopka powinna być na dole bo inaczej nie mieści się nawlekacz. Ja robię to ręcznie ze stopką u góry (próbowałam i u góry i na dole)
Nie wiem jak mam się upewnić czy nitka jest pomiędzy talerzykami, bo niestety nie wiem gdzie to sprawdzić.
Co jeszcze zauważyłam to to że nawet jak stopka jest u góry to pociągając za nitkę, co jakiś czas jest opór, chwilę idzie lekko a za chwilę nie idzie wcale, chyba żebym ją ciągnęła na siłę, ale nie chcę, żeby nic nie wykrzywić.
Stara Gwardia
Według instrukcji stopka powinna być na górze przy nawlekaniu górnej nitki.
Przy nawlekaniu igły przy użyciu nawlekacza na dole.
Igła w obu przypadkach w pozycji górnej.

Naprężacz z talerzykami jest w prawym kanale, obok pokrętła do regulacji naprężenia.
Pracę talerzyków widać, kiedy się upuszcza/podnosi stopkę. Trzeba popatrzeć do środka kanalika i kilka razy podnieść/opuścić stopkę.

Spróbuj ponownie nawlec górną nitkę - od szpulki do igły.
Świeżynek
Sprawdziłam i jak podnoszę i opuszczam stopkę, to te talerzyki bardzo delikatnie się ruszają. Nie wiem czy to tak ma być. Mogę nagrać filmik jak to wygląda.
edit:
mam filmik ale nie wiem jak go załączyć

Ponowne nawleczenie nic nie dało :(

--- Ostatnio edytowane 2017-01-30 15:59:38 przez anet_2017 ---
Stara Gwardia
Naprężacz można sprawdzić w następujący sposób - tutaj jest instrukcja Czeremchy: https://ekrawiectwo.net/board/thread/14521/petelkowe-problemy/?page=3#post-65010

Jeśli naprężacz dobrze będzie trzymał nitkę, a problem nie zniknie, lepiej wrzucić film, jak pracuje maszyna i plącze nitkę wokół bębenka - ręcznie napędzając maszynę (bez używania pedała, bez tkaniny, nitki za stopką trzeba naprężyć i przytrzymać).

Film można wczytać do komentarza - tam gdzie dodaje się plik pdf.

Świeżynek
Wszystko działa dobrze, ciekawe jak długo. Jak uda mi się nagrać kolejne platanie to pokażę, chociaż mam nadzieję że wszystko będzie ok.
Nadal jednak nie wiem jakim cudem ta czarna plastikowa kulka wskakuje pod sprężynkę i dlaczego?, chyba że już nie będzie tego robić :)
dziękuję za porady

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.