Wersja do druku

Świeżynek
Witam wszystkich :)
Otóż, zakupiłam maszynę Singer 206 (model starego typu) na silniczek elektryczny.
Niestety już pierwszego dnia okazało się, że silnik jest do wymiany z powodu prawdopodobieństwa porażenia użytkownika prądem. Miałam akurat silniczek TUR w domu (od starego nieuzywanego owerloka- tzw. chińczyka), więc teoretycznie pasował. Różnica jest, że ten fabryczny był na 80W a ten nowy jest na 90W.
Niestety po przypięciu do maszyny okazało się, że szyje do tyłu. Już zasięgnęłam wiedzy u mechanika, że są silniki prawe i lewe i najwidoczniej jest to ten drugi typ.
Maszyna ma przesuwacz w górę i w dół, który służy właśnie do szycia do przodu lub tyłu. Pomyślałam, że jeśli przestawię na stałe, żeby niby szyła do tyłu, to zacznie szyć poprawnie - do przodu ;)
Problem pojawił się od razu, ponieważ maszyna absolutnie nie wiąże ściegu. Nitka dolna wyciągana jest bez problemu po przekręceniu koła, ale z szycia nici.
Kręcąc tylko kołem ścieg wychodzi, ale po naciśnięciu pedała koniec przeplotu.

Proszę o pomoc :)

Tzn, czy jeśli kupię silnik TUR z obrotami w prawidłowym kierunku to maszyna będzie szyła do przodu i będzie ścieg, czy to chodzi o coś innego?
Dodam, że na tym 80W silniku szyła bardzo wolno, ale poprawnie.

Pozdrawiam

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.