Wersja do druku

Świeżynek
Pytanie jak w temacie. Widziałam, że jest stare, krótkie forum ale chciałabym zapytać o nowe doświadczenia. Tkanina (?) ta jest coraz bardziej popularna, wzory coraz ładniejsze więc liczę, na pomoc.

Dopiero zaczynam szyć, kombinuje z ustawieniami i szukam rad w necie ;)
Więc tak, kupiłam śliczny softshell na kurtkę dla córki. Narazie leży i czeka aż ogarnę temat jak to szyć. Ostatnio stwierdziłam, że uszyje mężowi etui na okulary to zobaczę jak to się szyje.

Materiał ogólnie szyje się super, tyle, że maszyna często nie łapie oczek. A jak igła przejdzie to są dziurki więc nie ma mowy o pruciu, musi pasować od razu. Szylam igłą 90, nową, szwem prostym. Zmniejszyłam nacisk stopki do 2. Na kawałkach próbnych wszystko pasowało a jak szyłam etui to maszyna nie łapała górnej nitki, często na dłuższych odcinkach. Co dziwne, fragmenty gdzie miałam 4 warstwy przeszyła bez problemu. Przyszyłam też rzep plus jedna warstwa softshellu, też nie było problemu.

Jak wy szyjecie softshell?

Administrator
Nie szyłam softshellu ale spróbuj zmienić igłę na taką do streczu o grubości 70-75.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Sus, tu na forum pokazywałaś takie spodnie z ocieplanego softshellu w gwiazdki (dla Stasia)
Świeżynek
Dziękuję Sus. Znalazłam jeszcze żeby szyć igłą microtex 90. W sklepie gdzie robiłam zamówienie mieli tylko 80 ale wzięłam. Jak potne materiał to będę na ścinkach eksperymentowac. Dam znać jak poszło.

Inne pytanie. Znalazłam wykroj na kurtkę na napy. Niby mam taką napownice na plastikowe ale nie umiem ich nabić więc chce wszyc zamek. Mam zrobić wykroj i wszyc zamek czy powinnam ten przód zwęzić? Czy przy kurtce dzieciecej ma to znaczenie?
Zaaklimatyzowany
Myślę, że to trzeba trochę na logikę :mysli:
Jeśli zamek ma być widoczny to trzeba trochę zwęzić obie strony w przodu, bo jak w oryginale mają być nappy to musi być wykrój na zakładkę. Zrób formę i złóż na płasko to zobaczysz o ile na siebie zachodzą. I trzeba odjąć jeszcze tą szerokość zamka, która będzie widoczna.
Albo zostawić na zakładkę i wszyć zamek tak, żeby wierzchnia zakładka go przykryła. Ale pewnie 3-4 nappy i tak by się przydały, żeby nie odstawało. Tak pod szyją, na dole i 1-2 pomiędzy. Popróbuj sobie te nappy na resztkach , na których będziesz próbować szyć nową igłą. Tylko pamiętaj o ilości warstw materiału, żeby było tak samo jak będzie w kurtce.
Administrator
Sus, tu na forum pokazywałaś takie spodnie z ocieplanego softshellu w gwiazdki (dla Stasia)
Racja! Zapomniałam o nich, praktycznie w nich nie chodził. Szyte overlockiem więc wiesz - bez problemu.

* Susanna szyje - mój blog :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.