Świeżynek
![]() |
|
Witajcie,
Jestem nowa na forum, oraz posiadaczem maszyny do szycia tez jestem całkiem nowym. Czasem coś udaje mi się zszyć lepiej coś gorzej, jednak podstaw teorii używania maszyny brak. Bardzo proszę aby ktoś podpowiedział mi dlaczego tak się dzieje, że z jednej strony jak szyję nić jest ładna, a drugiej są okropne pętelki. co robię nie tak? Jak to zmienić. Mam maszynę łucznik 555 załączam dwa obrazki. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hej,
jak masz problem to poszukaj w wyszukiwarce, ja wrzucilam" platanie" i znalazlam porade Czeremchy: Platanie nitek pod spodem to typowe dla początkujących, a nie wina maszyny. Chyba sobie muszę na ten temat jakiegoś "gotowca" strzelić. Załóż górną nić jeszcze raz, ale koniecznie: podnosząc stopkę maszyny przed rozpoczęciem tej czynności i opuszczając ją dopiero po nawleczeniu igły. Jeśli masz trudności z nawleczeniem igły w takim układzie - opuść stopkę, nawlecz igłę, a potem pociągnij nitkę za igłą jakieś 10 cm - wtedy się prawidłowo napnie w mechanizmie maszyny, nie będzie się plątać i zrywać. A wykręcanie i łamanie igieł to typowy objaw próbowania wymuszenia szycia, gdy maszyna sygnalizuje, że szyć nie chce Najpierw próbuj na jakimś sztywniejszym, gęstszym materiale - drelichu, grubej bawełnie, Jak "pójdzie" na nim - to i na kartce też, przecież to nie jest ekstremalnej grubości karton Ania |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj patrycjalaura, mam nadzieję że jakoś się dogadasz ze swoją imienniczką
![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję. A wiesz, że to możliwe, bo nie wiem w jakich proporcjach mam ustalać szerokość i długość. Nigdy nie widziałam w instrukcji by była informacja, jak to jest optymalnie. Oraz na prawdę (wybaczcie wszyscy ludzie kochający maszyny do szycia) nie sądziłam, że nawlekanie igły jest takie ważne.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
dziękuję za radę. Będę próbować.
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Długość ściegu jest zależna od materiału, który zszywasz i od celu. Standardowo jest 2,4, ale czasem musisz zwiększyć długość (np. przy bardzo delikatnych materiałach, żeby się nie ściągały, albo przy pikowaniu lub ozdobnym stebnowaniu - wtedy ścieg jest lepiej widoczny) lub zmniejszyć jeśli np. zszywasz kawałki bawełny na bloki w patchworku.
Takie "drobienie" maszyny jak na zdjęciu zdarza się jak maszyna ma problem z przesuwaniem materiału - w twoim wypadku to może wynikać ze złego założenia górnej nitki. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
|
|
Hmmm, ostatnio szyłam krepę szyfonową i musiałam skrócić ścieg, żeby nić nie ściągała materiału. Z 2,4 zeszłam do 1,5 ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hej dziewczyny, wiecie co? W swoim dłuuuugim już
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dooobra, mam wrażenie że wiem o co ci chodzi.
Nie mam pojęcia jedynie, jak wygląda Twój Łucznik, no i ile ma lat. Czyli - w jakim stanie są talerzyki naprężenia ściegu, no i kto je "ustawiał" Niezależnie jednak od lat szycia, każdy ma na swoją maszynę przeróżne "sposoby". Jak na ostatnie doświadczenia moje i Chiquity z różnymi kłopotliwymi materiałami, to masz po prostu źle ustawione tzw. naprężenie ściegu. Izunia ma to prościej, bo jak wyłazi do góry, to za duże, jak coś na dole,się robi, to za małe. Jak nie wyjdzie, to odwrotnie. Po prostu kręć kółeczkiem naprężacza od zera do końca i rób próby na każdym materiale. Uups, okazuje się, że Łuczniki zmieniły na stronie dokładnie wszystko i nie ma już instrukcji online. Tam to było ładnie opisane. ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.