Wersja do druku

Stara Gwardia
Mam problem ze ściegiem 3 nitkowym, lewa igła.
Przy ustawieniu 4-4-4 wychodzi tak jak na 2 zdjęciu. Zmieniam naprężenie czerwonej lub zielonej, ale lepiej nie jest. Najlepsze ustawienie mam na naprężeniu 4-3-5 - pierwsze zdjęcie. Niestety nitki nie są "ściągnięte".
Nawleczenie wygląd ok. Materiał to bawełna 140 g.
Możecie coś mi podpowiedzieć?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
4-3-5 4-4-4
Stara Gwardia
A spróbuj 4-3,5-4,5, albo coś jeszcze pomiędzy,przesuwaj pokrętłem nie skokowo o 1, ale po milimetrze. Możesz też pokręcić nożem, czasem samymi nitkami nie da się wyregulować, spróbuj przy ustawieniach 4-3-5 odsunąć nóż, odetnie mniej materiału, więc nitki będą miały mniej luzu.

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Stara Gwardia
Ustawiałam powoli przekręcając pokrętła i najlepszy efekt był na 4-3-5. Pomięty to kombinacje nitek po prawej stronie pomiędzy 2 a pierwszym zdjęciem.
A jak odsunąć nóż? Ja na razie szyłam z nim (tak jak bł ustawiony) lub ze schowanym. Nie ukrywam, że owerlocka jeszcze nie rozpracowałam do końca....
Stara Gwardia
Po lewej stronie z przodu masz pokrętło, pokręć nim i obserwuj jednocześnie nóż, powinien przesuwać się delikatnie prawo-lewo. Odsuń go maksymalnie w prawo. Masz to w instrukcji na stronie 30.

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Stara Gwardia
Dzięki, jutro popróbuję. Miałam mieć nową bluzkę na dzisiejsze urodziny syna szwagra, ale cóż...pogoda też nie dopisała...
Zaaklimatyzowany
A spróbuj naprężyć np.6 nitkę białą jednocześnie luzując odrobinę czarną.
Stara Gwardia
:angel:
Dlatego go wyrzuciłam, mimo renderki, niestety "chińskie" warunki były dla mnie niezrozumiałe.
I ta rada żeby stosować naprężenie "ujemne" -8-9...
Zobacz, mówię serio, bo różne maszyny "mają różnie", ja w swojej muszę stosować np. 4-6 a nie 3,jak w "Łuczniku" i jeśli przesunę o 3 stopnie nie da to widocznego efektu. a jeśli o 3 "małe" to owszem, zastraszająco poprawny.
Może więc producent nie żartuje z tym -8 i do czegoś to w tej maszynie służy , widziałam tego Merrylocka i naklejkę . Ale w Łuczniku "000"jest średnim fabrycznym naprężeniem, a jeśli "wygląda" dolna nitka, wtedy jest za małe u dołu, za duże u góry. I tylko za pomocą tego klucza i instrukcji obsługi to ustawiam.
NIby robi ta sama fabryka dla Polaków, ale inaczej :)
A w moim Merrylocku były jeszcze popsute talerzyki, ale to już moje "wyczucie mechanika".
Spróbuj też wszystkie tarcze.ustawić na zero, może pomoże i w przypadku "chińczyka" B-)
---------------------------------------------------------------------------
O! Mam te zdjęcia. W pierwszym dolna za luźna, górna też. W drugim - dolna za luźna, górna za mocno.
Pozdr. cieplutko - cholera, na temat "chińszczyzny" człowiek MUSI się "wypłakać"
:beczy:

--- Ostatnio edytowane 2017-08-08 10:35:22 przez Koma ---
Po kilku dniach przerwy postanowiłam powalczyć... Ustawienia zalecane4-4-4 dalej źle. Dobrze idzie za 4-3-6, ale na długim kawałku bawełny przestaje ładnie szyć. Odrywam nitki, nawlekam od samego początku, od postawienia szpulek na szpikulcach. Znowu to samo. To porozmawiałam z nią w myślach, że będzie miała w weekend przyjemność spotkać się z zawodową krawcową szyjącą stroje dla jednego z krakowskich teatrów.... Znowu nawlekam pod podstaw i ....szyje idealnie na 4-4-4....
Nie ma to jak rozmowa wychowawcza....
Stara Gwardia
Psychologia szycia...
Stara Gwardia
Nie martw się, u mnie to samo.
W jedną stronę ideał, pod spodem jest ten sam dekor z zakrętaskiem ścieg. Chwila deko - ncentracji - i już "poleciał", pętle od dołu, nie mogę dopasować napięcia, po prostu niczego, Z trudem "dopięłam swego", i ...wróciłam na poprzednią pozycję. Aczkolwiek ... idealnie dalej nie jest.
Niektórzy tak mamy, maszyny uwielbiamy...:angel:
:papa:

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.