Stara Gwardia
![]() |
|
Właśnie szyje bluzeczkę z cienkiej dzianinki, dla córki, konstrukcja wyszła mi super bez żadnych poprawek wyglądało na to że idealnie zrobię wszystko tak jak zaplanowałam a tu taka niespodzianka ! podkrój szyi chciałam wykończyć obłożeniem, obłożenie podkleiłam flizelina, odszyłam iiiiiii okazało się że teraz podkrój szyi się nie rozciąga i głowa nie przejdzie ! Macie może sposoby na dzianinowe bluzki, bardzo chciałam odszyc obłożeniem, czy jest sens robić nowe obłożenie tylko bez podklejenia , czy raczej zrobić na plecach ciecie z pętelką i zapięcie na guziczek?
|
|
Stara Gwardia
|
|
Jaka śliczna <3<3<3 Super są te zakładki a jak ładnie dopasowane rękawy do podkroju. Profeska!
A przed wszyciem obłożenia wchodziła przez głowę bez problemu? Flizelina na pewno zabiera trochę elastyczności materiałom... Myślę, co bym sama zrobiła, gdybym szyła dla siebie coś takiego. Chyba bym postawiła na wycięcie z tyłu i guzik z pętelką. Bałabym się, że po kilkunastu założeniach dzianina i tak się zdeformuje (zmęczenie materiału robi swoje). ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Arie zanim odszyłam obłożeniem bez problemu przez głowe przechodziła, po odszyciu obłożenia już nie
![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
No to wina flizeliny. Ale bez niej dekolt chyba nie będzie się układać tak nieskazitelnie, szczególnie po czasie.
Żeby zachować taki przód to pozostaje wycięcie z tyłu. Inna opcja to powiększenie dekoltu. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
chyba skusze się na to cięcie z tyłu tylko zastanawiam się jak to zrobić żeby estetycznie wyglądało?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Bluzeczka ekstra! Gratuluje konstrukcji i wykonania
![]() A co do zapiecia, to mnie by sie zameczek podobal, tylko czy sie da? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dzianinka się rozciąga, a flizelina i nici odszycia stabilizują szew, jejcia, koniecznie zrób cięcie z pętelką i guziczkiem, bo za pół roku nie będziesz miała formy w ogóle. No i te cudne zakładki będą przypominać ścierkę. Walczę z ciągle powiększającą się "dziurą" na głowę w ponczo wełnianym, co z tego że ma odszycie w poprzek, osnowa poliestru i tak pójdzie swoją drogą i będzie prostokąt. Dzianinki tak mają, moim zdaniem większość, a jeśli się weźmie je " na siłę" i pociągnie, to i nici z zakładki pójdą w cholerę, i się spruje. ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Piękna, wysmakowana bluzeczka. Ja mam bluzkę, w której pętelka jest z okrągłej gumeczki
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Marianko a jakiej gumeczki? bo ja myślałam o kawałku dzianiny ze skosu ciętej bardzo wąziutkiej, ale gumeczka to tez brzmi dobrze. Zadowolona jesteś z takiego zapięcia.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.