Stara Gwardia
![]() |
|
Witam. Czy możecie mi poradzić jak rozwiązać problem z tym dekoltem?
Ta sukienka miała dekolt łódkę. Właścicielka poprosiła krawcową aby ta zrobiła jej rozcięcie z przodu, co ona ochoczo zrobiła wycinając jakiś centymetr materiłu na środku i podszywając go kawałkiem dzianiny (nie zrobiłam zdjęcia). A więc odprułam wcześniejsze obszycie z tasiemki, przygotowałam wykrój i zrobiłam wzmonione podszycie. Wzmocniłam grubszą bawełną bo tutaj flizeliny nie uświadczy. Na płasko wygląda profesjonalnie, ale na modelce (w kiecce to ja, choć mam inną budowę od właścicielki) odstaje w okolicy obojczyków. Gdzie jest błąd? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Iwi, może właśnie dlatego odstaje bo masz inną budowę? Jeśli jesteś "szeroka w barach" to gdzieś te bary muszą się zmieścić, dlatego rozcięcie się rozchyla. Sprawdź jak dekolt będzie się układał na właścicielce. Moim zdaniem nie popełniłaś żadnego błędu
![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Czy ta bluzka jest z dzianiny? Bo jeśli tak, to być może szwy rozciągnęły tkaninę, albo wręcz odwrotnie, za bardzo naciągnęły i dlatego brzegi mogą odstawać.
Jeśli problem na właścicielce będzie taki sam, to może by zrobić wstawkę z wiązaniem? Teraz to nawet modne, zobacz załącznik ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jaklucznik, niestety, chociaz wlascicielka jest osoba szczuplejsza od mnie efekt jest ten sam. podejrzewam, ze ma to cos wspolnego z krojem sukienki (ktory jest super prosty). Albo faktem, ze wczesniej dekolt byl w lodke.
Nie, to bawelna bez zadnej elastycznosci. Nie sadze, aby to byla wina sciegow. Sukienka nie ma zadnych zakladaek na piersiach czy cos wiec mysle, ze w tym tkwi problem. Wykroj nie jest wymodelowany, tylko super prosty i tak wlasnie sie uklada material. Zastanawiam sie, czy nie zmienic podlozenia na material jakis ciut lzejszy (jak pisalam wczesniej uzylam dosc sztywnej bawelny, kurcze jak ciezko bez flizeliny ) i zrobic sznurowanie, jak mi sugerowalas wlasnie. --- Ostatnio edytowane 2017-10-08 17:33:24 przez Iwi --- --- Ostatnio edytowane 2017-10-08 17:33:44 przez Iwi --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dużo trudniej jest zrobić obłożenie w sukience już uszytej niż w takiej, która szyjemy od początku.Dla mnie jest to najtrudniejszy etap.Polecam tutorial http://123szyjeszty.pl/2016/09/06/dekolt-z-oblozeniem/ Niestety uciekła im gdzieś strona z kapowaniem, bo być może to by trochę pomogło (zamiast stębnowania) ewentualnie tylko pęknięcie odszyc a dekolt wykończyć lamówką ze skosu
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wiem, Marianka. Tak samo jest trudniej zrobic poprawki niz uszyc od poczatku. Dziwnym trafem nie bylo az takie skomplikowane zrobienie tego oblozenia, a material ukladal sie tak nawet jak bylo to wszystko obrzucone tasiemka.
Ok, dzieki . zaraz popatrze i zobaze czy coswiecej sie naucze z tego filmiku Tylko, ze nie mam tasiemki w tym samym kolorze co ubranie, wiec nie sadze aby to bylo wykonalne ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-10-08 18:52:54 przez Iwi --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czy pisząc "tasiemka" masz na myśli pliskę ze skosu? tu jest ładnie wykończony podobny dekolt http://www.burda.pl/wykroj/2017-burda-6-118-c
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No tak, mam na mysli pliske ze skosu. Tylko, ze nie mam materialu na jej wykonanie i znalezienie identycznego odcienia nie wchodzi w gre.
POza tym, jakby nie byl wykonczony dekolt wciaz pozostaje poblem odstajacych rogow. ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Iwi, z tym sznurowaniem to chyba dobry pomysł.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wiem, ale to nie moja sukienka i wlascicielka chce miec dekolt , a ma czym oddychac i chce aby to bylo widac
![]() Staram sie teraz zrozumiec jak skorygowac to odstawanie. cos mi sie wydaje, ze bede musiala jeszcze raz to poprawic. Mysle nad zrobieniem odszycia z samej lekkiej popeliny. I nad przeszyciem jej na samym dole tak, aby "sciagala" konce do wewnatrz. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.