Świeżynek
![]() |
|
Cześć, mam od niedawna starą i piękną maszynę do szycia Łucznik kl.82.
To moja pierwsza styczność z jakąkolwiek maszyną, więc każda rada będzie przydatna. Nie mam instrukcji, w internecie też nigdzie jej nie znalazłam. Chciałabym zacząć swoją przygodę z szyciem, dlatego bardzo proszę o pomoc ![]() Sprawdzałam dziś czy działa, na początku kręcąc ręcznie koło zamachowe (bez podłączenia silnika) igła sprawnie się poruszała. Po chwili nagle się zacięła. Jest na górze, dosięga stopki ale nie wchodzi w środek maszyny. Rozkręciłam koło zamachowe i spód maszyny, ale nie znalazłam odpowiedzi. Nie znam jeszcze terminologii dlatego załączę zdjęcia. Na jednym z nich jest rozkręcony bok maszyny, w czerwonym kole zaznaczyłam miejsce, które według mnie się zacięło. Drga maksymalnie 2 milimetry czyli tyle samo co igła. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czesc igielka, mam pytanie, czy przed proba szycia maszyna zostala porzadnie naoliwiona, bo moze sie zatrzec...
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Cześć Asia, nie naoliwiłam jej, bo części wydawały się tłuste. Niestety nie zaopatrzyłam się jeszcze w potrzebne rzeczy do konserwacji maszyny a dziś sklepy zamknięte. Jutro kupię olej wazelinowy (wyczytałam, że to najlepszy do maszyn) i spróbuję to zrobić. Dziękuję za radę
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hej IgielkaM, może skorzystasz z tego: https://www.olx.pl/oferta/instrukcja-obslugi-do-maszyny-do-szycia-lucznik-kl-82-z-1956-r-skan-CID767-IDhNuh7.html
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo dziękuje ! Udało się. Naoliwiłam, odczekałam kilka minut i pomału zaczęłam ruszać kołem zamachowym. Igła na początku stawiała opór, ale pózniej juz sprawnie poszło.
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hej IgielkaM, wspaniała wiadomość
![]() ![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.