Wersja do druku

Świeżynek
Cześć, mam od niedawna starą i piękną maszynę do szycia Łucznik kl.82.
To moja pierwsza styczność z jakąkolwiek maszyną, więc każda rada będzie przydatna. Nie mam instrukcji, w internecie też nigdzie jej nie znalazłam. Chciałabym zacząć swoją przygodę z szyciem, dlatego bardzo proszę o pomoc :)
Sprawdzałam dziś czy działa, na początku kręcąc ręcznie koło zamachowe (bez podłączenia silnika) igła sprawnie się poruszała. Po chwili nagle się zacięła. Jest na górze, dosięga stopki ale nie wchodzi w środek maszyny. Rozkręciłam koło zamachowe i spód maszyny, ale nie znalazłam odpowiedzi. Nie znam jeszcze terminologii dlatego załączę zdjęcia. Na jednym z nich jest rozkręcony bok maszyny, w czerwonym kole zaznaczyłam miejsce, które według mnie się zacięło. Drga maksymalnie 2 milimetry czyli tyle samo co igła.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Czesc igielka, mam pytanie, czy przed proba szycia maszyna zostala porzadnie naoliwiona, bo moze sie zatrzec...
Świeżynek
Cześć Asia, nie naoliwiłam jej, bo części wydawały się tłuste. Niestety nie zaopatrzyłam się jeszcze w potrzebne rzeczy do konserwacji maszyny a dziś sklepy zamknięte. Jutro kupię olej wazelinowy (wyczytałam, że to najlepszy do maszyn) i spróbuję to zrobić. Dziękuję za radę :)
Stara Gwardia
Świeżynek
Bardzo dziękuje ! Udało się. Naoliwiłam, odczekałam kilka minut i pomału zaczęłam ruszać kołem zamachowym. Igła na początku stawiała opór, ale pózniej juz sprawnie poszło. ;) ;)
Stara Gwardia
Hej IgielkaM, wspaniała wiadomość:oklasky::oklasky:. Świetnie sobie poradziłaś. Z silnikiem też pójdzie sprawnie, zobaczysz. No i jak zaczniesz szyć.... to trudno będzie oderwać Cię od maszyny:).

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.