Wersja do druku

Zaaklimatyzowany
Cześć!

Mam do Was ogromną prośbę. Zleciłem przygotowanie szablonu. Osoba, która to zrobi ma go również wydrukować jednak zastrzeliła mnie 2 pytaniami:

- jakie mają być odstępy między elementami szablonu,
- jakie długie stoły do krojenia,
- jaka szerokość użytkowa tkaniny.

Jaka szerokość to ja wiem ale możecie mi podpowiedzieć co jest 'standardem' jeżeli chodzi o pozostałe?

Zakładając, że przekażę te szablony krawcowej (jeszcze takiej nie znalazłem więc nie mogę zapytac) to jakie parametry musiałbym podać żeby wygodnie się jej z takim szablonem pracowało?

Baaaardzo Was proszę o pomoc! :)

Pozdrawiam!

--- Ostatnio edytowane 2018-02-15 12:56:33 przez WiewWiew ---

--- Ostatnio edytowane 2018-02-15 12:57:17 przez WiewWiew ---
Stara Gwardia
Co do odstępów nie jestem pewna ale wydaje mi się że należy tak ułożyć szablony by zachować nitkę prosta i szablony mogą się stykać - ostatnio kroiłam nożem tarczowym kilka warstw( proste elementy) i niewygodnie by mi było odcinać np 1,5 cm odstępów przy każdym elemencie poza tym zużycie materiału jest większe. Z tą długością stołu to najlepiej krawcowa zapytać jaki ma stół i jak by chciała to kroić może ma króciutki i będzie musiała sobie układkę szablonów porozcinać? A to będzie kilka warstw ciętych na raz, czy może pojedyńcza układka modelu próbnego? czy to ubrania czy może coś innego?
Zaaklimatyzowany
Problem w tym, że krawcowej jeszcze nie mam więc nie ma jak zapytać :)
To mają być sukienki, mala seria.

Pytam Was bo wiem, że szyjecie na co dzień więc wiecie co jest dla Was wygodne :)

--- Ostatnio edytowane 2018-02-15 13:49:25 przez WiewWiew ---
Pogromca spamerów
odległość jak najmniejsza, ze względu na mniejsze zużycie materiału
dł. stołu, rzeczywiście problem, bo krawcowe w zakładach usługowych mają małe stoły, a szwalnie nie wszystkie robią usługę kroju, a te co robią mają stoły na kilka-kilkanaście metrów
no i szer. tkaniny,na krojowniach robią to na rozłożonej tkaninie po całości
Stara Gwardia
Stoły krojcze o ile się nie mylę standardy szwalni to ok. 2m. Albo nawet stół krojczy 2,5/ 2 m
LINK
Minimalna szerokość tkaniny na zdrowy rozsądek masz od 90 cm. do 1, 40. Są na pewno w sprzedaży W małym zakładzie krawieckim krawcowe kroją pi razy drzwi, jak mają miejsce.
Odstępy wkażdym szablonie papierowym konstrukcyjnym (standard geometrii konstrukcyjnej) to odległość 10 cm na konstrukcję 2 elementów koło siebie.Np. przód i tył bluzki. Na ogół są malowane po jednej i po drugiej stronie, więc się trochę to modyfikuje. Odstępy są po to standardowe, żeby rzuty nie "nałaziły " na siebie. Każdy element następny odzieży np. spódniczka i spodnie, albo spódniczka 44 i 52 z kontrafałdą ro różne od siebie kawałki papieru czy tekturki technicznej.
Piszę, jak to jest w szkoleniu zawodowym i geometrii wykreślnej.
O to ci chodziło?

W domu i minipracowniach się tego na ogół nie da zrobić, jak nie ma miejsca to katastrofa.Ja tak miałam długo, teraz udało mi się jedno pomieszczenie zaadaptować do maszyny i innych działań, to wszyscy którzy przychodzą myślą że na głowę upadłam, przecież w pokoju się śpi i je, od bidy ma gabinet do pracy, oprócz tego obowiązkowy wazon i parkiet. :D .Ja mam zwierzaki, więc wazony i parkiety odpadły szybko z gry, ale mój stół mogę od bidy zaadaptować wymiennie do krojenia jak i do maszyn. 150 /100 też się może nadać.
Najlepiej przesłać internetowo, to ci nie zajmie miejsca :). Później wydrukować w profesjonalnej drukarni lub Xero, o ile mają miejsce i urządzenia to zrobią to w całości i można chrzanić , bo wytniesz sobie już w domu. Przeniesiesz tylko na materiał.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Załączniki
Zaaklimatyzowany
Super, o to chodziło :)
To podam im
- szerokosc tkaniny 140,
- rozmiar stolu 160x200
- odleglosc miedzy elementami 8-10 cm

Dzieki! :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.