Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Stara Gwardia
Będę sobie szyła, żakiet, taką delikatniejszą ramoneskę powiedzmy. Wykrój przerabiam sobie z żakietu z '73 roku. I mam zagwozdkę, albowiem jest tam krótki rękaw, a ja chcę długi. Chciałabym zostawić górę oryginalną, bo ładna jest, ale rękaw wydłużyć. Odrysowałam sobie rękaw długi od innego żakietu w tym rozmiarze i teraz: jak przerobić ten krótki rękaw na długi składający się z dwóch części? Nigdy czegoś takiego nie robiłam. Mam tam jakieś pomysły, ale może ktoś wie i podpowie? Chciałabym, aby się ładnie układał. Zwykłe przedłużenie w dół oryginalnego rękawa nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, bo to już nie będzie to samo.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Wrysowałabym samągłówkę krótkiego rekawa w ten z długiego tak żeby weszła idealnie do kurtki i dalej pociagnęła długi o ile dobrze zrozumiałam chcesz żeby był dwuczęściowy.
Stara Gwardia
Też tak chciałam zrobić, tylko główki się bardzo różnią od siebie. Wykombinowałam więc inaczej. Do punktów stycznych pach przypasowałam części długiego rękawa i odrysowałam w dół. Następnie linie pociągnęłam w górę. Główka oryginalnego rękawa jest o wiele wyższa. Wygląda to sensownie i mam nadzieję, że się będzie dobrze układać. Bieg nitki zostawiłam z oryginalnego rękawa.
Na pierwszym zdjęciu oba rękawy. Na drugim ten po lewej z pierwszego zdjęcia, czyli właściwy.
Chyba będę musiała zrobić próbne szycie, czego nie lubię, bo mi szkoda czasu...

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
To miałam na myśli 😄 z tym wrysowaniem od pachy w górę główka oryginału w dół ten drugi.Nie zapominając by dodać 2cm w główce na rozcięcie.Mi też zawsze szkoda czasu na próby a potem się wsciekam i improwizuję :bezradny:
Stara Gwardia
Gdzie te dwa centymetry dodać dokładnie ?_?
Rękaw krótki jest bez cięcia ,więc żeby nie brakowało pod pachą jak zrobisz z niego dlugi,na rozcięciu po centymetrze dodać.Być może juz to zrobilaś,zdarza mi się zapomnieć jak łączę i przerabiam szablony 😂
Stara Gwardia
Aa, no nie zrobiłam. Nie wiedziałam.

--- Ostatnio edytowane 2018-03-29 11:08:01 przez mio ---
W zależności od tego czy rękaw ma być szerszy czy węższy.Mozna dać tylko w glowce i do zgubienia linię pociągnąc,Zrobiłabym na całości i zobaczyła po wszyciu czy rękaw jest wygodny.Jeżeli będzie za szeroki zaesze można go po tym cięciu zwęzić.
Stara Gwardia
Tak zrobię :)
W ogóle zmiana tego rękawa spowodowała, że pierwszy raz pomyślałam, że przydałaby mi się wiedza z zakresu konstrukcji ciuchów.

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.