Świeżynek
![]() |
|
Wiecie może czy da się zwykłą maszyną domową szyć przy krawędzi? To kwestia wprawy, materiału, czy w ogóle nieosiągalne? Szyję gównie z dzianin cieńszych lub grubszych i nie udaje mi się zrobić ściegu tuż przy krawędzi, albo wręcz "obrzucić" jej zygzakiem tak, żeby zewnętrzny brzeg "złapać". Nie wiem, czy to kwestia materiałów (cienki jersey z tendencją do rolowania? miękka pętelkowa dzianina włażąca wgłąb maszyny?), czy braku umiejętności, złych ustawień? Czy może jednak trzeba mieć overlock, albo ciąć z zapasem szyć dalej od brzegu i odcinać nadmiar materiału? Żal mi tracić materiał na takie szycie, chociaż to nie jakaś przemysłówka, tylko zwykłe domowe ciuszki
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
To chyba normalne bo miałam tak samo. Ani zygzak ani nawet ścieg owerlokowy nie pomagał, szczególnie w delikatnych i cienkich dzianinach.
W końcu kupiłam owerloka i uważam że jego wynalazca powinien nobla dostać ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ooo... czyli overlock pomaga? Nawet jak nie ma się dosyć zdolności do zwykłej maszyny?
![]() Wczoraj spróbowałam podłożyć pod brzeg papier do wykrojów, raczej żeby mi początku nie wciągnęło, ale ten kawałek gdzie był papier szyłam bez najmniejszego problemu. Tylko nie mogę wszędzie z papierem szyć (chociaż zapas mam spory ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To nie brak zdolności tylko umiejętności
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ania79 ma zupełną rację - trening czyni mistrza
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
A no właśnie, ja szyję tylko z dzianiny
![]() ![]() ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
dzianiny powinno sie szyc ovrlockiem, bo jest elastyczny, a szycie przy krawedzi, to kwestia wprawy, na tkaninie latwiej ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|