Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich
![]() Mam pytanie dotyczące obszywania ubrań. Czy do tego jest potrzebna tylko stopka do obszywania? Czy trzeba kupić maszynę do overlocka? W załączniku mój model maszyny Łucznik kl. 82. Stopka się wykręca swobodnie ale internety oferują tylko stopki, które według mnie nie pasują, nie mają tego bolca tylko sama płaska stopka. W mojej maszynie nie miałabym jej gdzie doczepić. Proszę o radę czy takie stopki istnieją czy jest jakiś inny sposób na obszywanie ubrań? Pozdrawiam bardzo serdecznie ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wydaje mi się,że ta maszyna szyje tylko ściegiem prostym, więc stopka nic nie pomoże
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeszcze można użyć ściegu francuskiego.Niestety nie wszędzie się sprawdzi.
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
W przypadku Łucznika kl.82 posiadającego tylko ścieg prosty, do wykańczania krawędzi tkanin używamy ścieg francuski, lub stopki występujące pod nazwami :do obrębiania, do zawijania, do obszywania itp.
Przykładowa stopka http://allegro.pl/stopka-lucznik-do-zawijania-waska-wysoka-i7215269186.html |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Z tym że stopki do zawijania najlepiej jednak się sprawdzają na cieńszych materiałach i w miarę prostych elementach wykroju.Podwinięcie np.główki rękawa jest niemożliwe.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo wszystkim dziękuje za odpowiedzi.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.