Wersja do druku

Świeżynek
Witam,
mam pytanie szyje firane ktora naklada sie na siebie i nie wiem czy do szeroksci karnisza przed marszczeniem dodaje sie dodatkowo material na to nalozenie.Szerokosc karnisza to 230cm.nalozenie po zmarszczeniu ma miec 85cm.
Tasma marszczaca 1:2,5. Ile powinnam mie materialu na szerokosci. Zalanczam obraz firanki. Dziekuje za pomoc

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Jak ja bym to szyła - zakładam że część prawa jest identyczna jak lewa:
1. ile zajmuje karnisza jedna firma?
2. ilość z pkt 1 * wielkość marszczenia (tu 2,5)- tyle potrzebujesz mieć firany
3. Część wspólna części P i L to 85 cm po zmarszczeniu, czyli przed 85*wskaźnik marszczenia (tu 2,5)
4. nadkładam na siebie firmy w ilości jak w pkt 3.
5. Mocuję jedną taśmę marszczącą i przeszywam.

Wg mnie: karnisz ma 230 cm,
1. jedna część firmany zajmuje ok. 2/3karnisza 2/3*230 - 155 cm po zmarszczeniu
2. 155 * 2,5 = trzeba mieć firankę o szerokości ok. 380-390 cm
3. cześć wspólna to 85 cm *2,5 - ok.210 cm firny będzie się nakładać
4. firana lewa: ok. 170 cm
cześć wspólna (nałożona) 210 cm
firana prawa: ok. 170 cm
razem szerokość przed zmarszczeniem (170+210+170)550 cm -> dla sprawdzenia: po zmarszczeniu (550cm/2,5) ok. 220 cm - tyle co karnisz
Liczby trzeba sobie dobrze dopasować lub potem marszczenie dopasować do karnisza.
Świeżynek
Bardzo , bardzo, bardzo dziekuje za pomoc 🤗😙
Świeżynek
Mam jeszczo jedno pytanie. Ta firana którą szyje naklada się na siebie jest po bokach podwiazywana jak na wczesniejszym zdjeciu, z tym ze te boki firan beda lezaly na ziemi jakieś 40-50cm. Wymiar firany jak wyzej czyli okno szerokie 230 wys. 210. Chodzi mi o efekt wypuszczenia tej firany od momentu podwieszenia, chce uzyskac efekt stopniowo obniżającyh sie fal i chyba do tego trzeba podciac na dole firany .chce uzyskac efekt jak na zdjeciu 2 czyli ta zielona zasłona.
Bo jesli nie zrobie pidciecia to bedzie to wypuszczenie takie długie proste zd. 1 . Jak mam zrobic takie stopniowe zejście po wypuszczeniu od podwiazania podciac dół firany na polkraglo i jak wiele

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Załączniki

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.