Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Mam problem: przy zmianie igieł w overloku wypadła mi ta maleńka śrubeczka, niewiele większa od główki od szpilki, która przytrzymuje igłę w igielnicy. Już jej nie znalazłam, niestety, no i jednej igły nie mam czym zamocować.

Poradźcie: skąd się bierze takie śrubeczki? Czy można je gdzieś kupić?
Jest to coverlock 689 bis, taki pięcionitkowy. Dopiero teraz sobie uświadomiłam, że nawet nie wiem, jakiej jest firmy!
Stara Gwardia
Pewnie Merrylock - też w nim zgubiłam jedną śrubkę, ale są inne 4, więc przekładam...
Ale sama chętnie się dowiem, gdzie dokupić.
Świeżynek
Ja też przełożyłam. Ale potrójnej drabinki już nie nawlokę, bo potrzebne są wszystkie 3 igły, a mogę użyć tylko 2. (Śrubki od "tylnych" igieł nie pasują, ciężko wchodzą, a nie będę ich wkręcać na siłę). I teraz jak przekładam igły, to mi ręce latają.
W dodatku od zgubienia tej śrubki overlok jakoś gorzej szyje - nie wiem, czy to ja jestem zdenerwowana, czy może ta śrubka wpadła do środka i gdzieś przeszkadza?
Stara Gwardia
Zakładam, że nie masz jak zmierzyć średnicy, więc weź jedną z pozostałych śrubek i idź do najbliższego sklepu żelaznego (im mniejszy tym lepszy;)) powinni coś znaleźć. Śrubka może być dłuższa wtedy można skrócić, ale średnica musi się zgadzać. Jeśli znasz rozmiar to możesz próbować w sklepach internetowych np. TME, ale tam oczko to 100 śrubek;)
ikk, w najbliższym sklepie żelaznym kupię wiadro, łańcuch dla krowy, widły, ale nie taką śrubeczkę! W kilku najbliższych żelaznych sklepach, bo mieszkam na głębokiej wsi. To maleństwo, jak łebek od dużej szpilki. Przykręca się toto kluczem imbusowym, też cieniuteńkim.
Szukam raczej specjalistycznego sklepu/serwisu z częściami do maszyn do szycia. Chyba muszę pomyszkować w internecie i podzwonić po serwisach :(
Stara Gwardia
Jak znajdziesz to podziel się namiarem.
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Kiedyś były tutaj, teraz ich brakuje, ale może przez telefon poradzą gdzie szukać albo kiedy będą mieć.
https://sklep.maszynykrawieckie.eu/wkret-igiel-merrylock-skosny.html

Można zadzwonić do firmy "Mesin", kiedyś tam jedna z forumowiczek kupiła igielnicę czy uchwyt do Merrylocka, nie pamiętam. Może będą mieć tę część.

Szukałam pod hasłem "wkręt".
Świeżynek
Dziękuję za namiary, jutro-pojutrze podzwonię, popytam i napiszę, czy coś znalazłam!
Stara Gwardia
Małgosiu, pokręciłam, tu nazwa na "em" i tam nazwa na "em".
Tutaj mamaIzy kupowała część: MEGA www.mega-maszyny.pl
https://ekrawiectwo.net/board/thread/26871/5nitkowy-owerlok-merrylock-689-czy-wart/?page=16#post-85169

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.