Świeżynek
![]() |
|
Od dłuższego czasu mam problem z nitka, zmiana igły nie pomaga. Zmiana nici również. Zmiana natężenia nitki ani trochę. Co jest nie tak?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj FrogCraft, zakładam że ten naszyty element to wierzchnia strona, a ta bardzo luźna nitka "wychodzi" ze szpuleczki(bębenka). No to w takim razie albo nić górna jest za bardzo naprężona i wyciąga na wierzch tę idącą z bębenka, albo nić wychodząca z bębenka ma za dużo luzu i wtedy trzeba wyregulować naprężenie nici dolnej dokręcając odpowiednio malutką śrubkę na bębenku. Piszesz że zmiana natężenia nici nic nie daje. To trochę dziwne. Może nieprawidłowo nawlekasz górną nić - trzeba to robić przy podniesionej stopce i dokładnie według instrukcji. Czy wcześniej maszyna nie płatała Ci takich figli? Napisz chociaż co to za maszyna, może odezwą się osoby które szyją na takiej i doradzą coś konkretnego. Może masz maszynę z chwytaczem rotacyjnym, to wtedy chyba naprężenie dolnej nitki reguluje się jakoś inaczej, nie wiem, w mojej jest chwytacz wahadłowy. Powodzenia
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam, moja maszyna to singer tradition, miałam już takie problemy wcześniej ale zazwyczaj zmiana nici lub igły załatwiała sprawę. Ale już to przestało pomagać. Szyje już od dłuższego czasu z natężeniem 0 i jest coraz gorzej. Spróbuje pokombinować coś ze śrubka przy bębenku. Dziękuje za radę. Ostatnio rozważam kupno nowej maszyny bo może ta jest zbyt słaba do moich projektów. Bardzo dziękuje za odpowiedz. Dam znać czy coś się znienilo. Pozdrawiam
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pętelkuje górna nić.Jest zbyt luźna co nie dziwi przy ustawieniu na zero.Bardzo starannie nawinęłabym nić na szpuleczkę,a górną nić nawlekła jeszcze raz dokładnie sprawdzając czy weszła w talerzyki.Wtedy w trakcie szycia trzeba pomajstrować przy naprężaczu.Aż do skutku 10cm na zero 10 na 1 itd.W 90% to źle założona nić górna powoduje pętelkowanie i czasami choć wydaje nam się że sprawdziśmy to 100razy to jednak okazuje się że nić źle założona.Każda maszyna powinna przyszyć cienki filc do tkaniny bawełnianej chyba nawet zabawkowa.Także wstrzymaj się z zakupami,może w okolicy mieszka jakaś krawcowa która pomoże.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ania.79 wybacz ale nie zgadzam się z Tobą. Napisałaś że pętelkuje górna nić, że jest zbyt luźna. Na zdjęciu widać że nić górna jest naprężona bardzo mocno i dlatego wyciąga na wierzch nitkę dolną. Gdyby górna nić była zbyt luźna, nie naprężona, to pętelki robiłyby się pod spodem a nie na wierzchu. Jeśli źle mówię to proszę by mnie ktoś skorygował.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Masz rację.Cos mi na umysł padło
![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Właśnie tez myślałam ze górna jest zbyt mocno napięta, dlatego wyciąga zbyt mocno nitkę z dołu. A w okolicy będzie ciężko znaleźć kogoś kto pomoże. Mieszkam w Irlandii. Tutaj ludzie są zbyt leniwi żeby robić coś własnymi rękami.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ania.79 - to się zdarza nawet najlepszym, nie załamuj się
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jakłucznik zabieram sie właśnie do Twoich instrukcji. Dam znać efekty wypocin. A z boku leży jedna z moich prac, i tak jest to miękka książeczka edukacyjna dla najmłodszych. Tym właśnie się zajmuje.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Eureka, postąpiłam wg wskazówek i chyba się udało. Na dole zdjęcie. Od lewej górnej napięcie górnej nitki od 0 do 9. W dolnym prawym rogu ścieg po dokreceniu śrubki na bębenku. Wyglada świetnie. Możliwe ze coś przestawiło się podczas ostatniego czyszczenia i oliwienia, myślicie żeby tak zostawić czy dokręcić ja jeszcze odrobine? Bardzo wam dziękuje za pomoc 😘
Jeśli chcecie zobaczyć moje poczynania zapraszam na FB Frog Craft lub na bloga frogcrafts.blogspot.com |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.