Świeżynek
![]() |
|
Październik 2018, średniej wielkości miasto w woj. świętokrzyskim.
Rozmowa z rekruterem na temat pracy w firmie odzieżowej na stanowisku szwaczki, a właściwie trzymiesięcznego stażu na tym stanowisku. Pierwsze konkretne pytanie pana rekrutera: CZY PANI JEST KATOLICZKĄ? Ja zbaraniała, coś dukam, jąkam się, że "trudno powiedzieć" i "nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie" itp. Pan rekruter autentycznie poirytowany, nie przyjmuje do wiadomości moich wykrętów, domaga się jasnej deklaracji: TAK CZY NIE? Zdumiona i przyparta do muru, mając tylko kilka sekund na zastanowienie, wystękałam jakąś odpowiedź, potem rozmowa potoczyła się bardziej normalnie. Z tym że pana rekrutera nie interesowały moje kwalifikacje i umiejętności w zakresie szycia. Miałam wrażenie, że sonduje moje poglądy, sprawdza, jakie tematy wywołują u mnie reakcję, bada coś... ale co i po co?? Po co ten chiński ceremoniał, kiedy wiadomo, że będę siedzieć na hali wśród 150 innych szwaczek? No i te pytania o przynależność religijną - czy to jest teraz standard? Spotkaliście się z tym? Dla mnie sprawy ducha to bardzo intymny temat, ważny, ale najzupełniej prywatny. A konieczność błyskawicznego określenia na żądanie obcego człowieka swojej przynależności religijnej nieprzyjemna i zwyczajnie kłopotliwa. A może rekruter się zwyczajnie bawił, mając dużo czasu i w sumie nic konkretnego do zrobienia? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Cisza wyborcza nie pozwala mi na swobodną wypowiedź
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Być może przeprowadzał jakiś sondaż pod płaszczykiem rekrutacji
![]() Zdarzyło mi się jeszcze w latach 90tych że pan przez telefon zapytał nie o szkoły czy doświadczenie zawodowe tylko o wzrost.Na moje 157 odpowiedział za mało i się rozłączył ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A ten rekrutujący to młodszy / starszy ?
Obstawiam że jakiś kretyn z kiepskim poczuciem humoru którego bawi sytuacja że "ma w rękach" los człowieka. Kiepsko opłacany , do pracy przyjeżdża komunikacją miejską a nie Maybachem , w teczuni ma bułkę z salcesonem zamiast sushi w restauracji (czy co tam teraz jest akurat modne). No to chociaż sobie pognębi - tyle jego. Chociaż może to tak zwana "Operacja pod fałszywą flagą" - gośc celowo zadaje takie pytania abyś Ty i może jeszcze inne osoby poskarżyły się gdzie trzeba. I wtedy jakiś bohaterski dziennikarz nie bacząc na śmiertelne zagrożenie z strony WIADOMEGO reżimu ujawni wszystko w gazecie i na tej podstawie zmontuje się bombastyczną aferę. ![]() Dawniej to się chyba nazywało - Prowokacja. Ja wiem , brzmi to niedorzecznie ale... ![]() ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dla mnie takie pytanie jest niewłaściwe, które nie ma prawa bytu w czasie rekrutacji, wręcz dyskryminujące, no chyba, że w ogłoszeniu byłaby taka informacja, ale prawnie to także jest niedopuszczalne... Ja osobiście udałabym się od PUP i PIP i poinformowała o całej sytuacji...
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja bym się też udała... gdyby mi nie zależało na tej pracy. A zależy mi BARDZO. Od 3 lat nie pracuję, jestem po 50. W moim powiecie jest bezrobocie 12,8%, znacznie wyższe od średniej krajowej. Jedyna tutaj praca dla kobiet to wyjazdy do opieki do Niemiec (jeździłam), ale już mi zdrowie nie pozwala.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Informację do PIP można złożyć anonimowo...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
piekara3 - oczywiście że można anonimowo, ale - cytuję: "Na wstępie należy podkreślić, że skargi i wnioski do Państwowej Inspekcji Pracy nie mogą być anonimowe, ponieważ te niezawierające danych wnoszącego skargę lub wniosek pozostawia się bez rozpoznania (zgodnie z art. 221 § 1 i3 Ustawy Kodeks postępowania administracyjnego oraz § 8 ust.1 Rozporządzenia Rady w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków)". https://www.infor.pl/prawo/praca/inspekcja-pracy/228291,Czy-pracownik-zglaszajacy-skarge-do-PIP-moze-pozostac-anonimowy-dla-pracodawcy.html
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jak to w PL, pewnie zależy od urzędu.... U nas przyjmują... w pracy często jest kontrola....
--- Ostatnio edytowane 2018-10-21 23:27:39 przez piekara3 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Bo nie można skargi złożyć anonimowo,ale PIP nie ma prawa naszych danych ujawnić.Z mojego doświadczenia wiem że tak faktycznie jest.Sprawa musi jakoś zostać przyjęta i wiadomo że nikt bez nazwiska nie nada takiej skardze toku urzędowego.W praktyce w zakładzie wyglada to tak że góra siedzi i myśli kto też mógł nas pod...kablować😉Myślę,że należy zgłaszać wszelkie nieprawidłowości.To dusi patologię w zarodku.Nie zazdroszczę sytuacji na rynku pracy,w moich okolicach już jest odczuwalny brak krawcowych.Młodszych ode mnie już nie ma ,starsze się wykruszają na emerytury i z pocałowaniem w rękę przyjmują.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.