Świeżynek
![]() |
|
Witajcie,
jestem zupełnym świeżakiem i dzisiaj zabrałam się za szycie maxi spódnicy na gumce. Najpierw wszywałam wąziutką gumkę na górze a później robiłam tunel i tunel z gumą 0,5 cm wszywałam do spódnicy. Po wszystkim okazało się, że spódnicę wciągnę co najwyżej do 3/4 wysokości uda i guma dalej ani drgnie... Guma była długości mojej tali.. nie wiem czy źle zrobiłam tunel czy może źle wszyłam gumę? ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dobry wieczór agi,
Jak kroiłaś spódnicę? Według jakich pomiarów i w jakim kształcie? Czy mierzyłaś ją przed zrobieniem tunelu na gumkę? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Materiału miałam około 140 cm, w talii gdzie miała sięgać spódnica mam 77 cm i taką też wzięłam gumkę. Materiału dlatego tak dużo, b chciałam aby się dzięki gumce lekko zmarszczył...przynajmniej taki był plan
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
A tak dlugosc tunelu to 77 cm+ 4 cm. Wiec wykroiłam go na 81 cm.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kształt trapezu? Talia 81 cm, a biodra nieco więcej mają? Czy to dzianina czy tkanina?
--- Ostatnio edytowane 2019-03-16 21:05:11 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie, zszyłam dwa prostokąty, to miala byc zwykła spodnica do ziemi
![]() |
|
Administrator
![]() |
|
A faktycznie była to gumka? Bo przy takiej szerokości spódnicy w stosunku do talii to gumka powinna się ładnie zmarszczyć w pasie i bez problemu rozciągnąć. Niby jest taka zasada, ze gumki wszywasz o 10 cm mniej niż obw. talii. Coś nie tak z gumką, może za wąska? Do spódnicy wszyłabym gumkę minimum 2,5 cm.
1. Najpierw zrobiłabym tunel zostawiając kilkucentymetrowy otwór na wciągniecie gumki. 2. Teraz wciągnęłabym gumkę. 3. Zaszyła otwór. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To tkanina?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zakładam, że to była tkanina. Zaryzykuję. Tunel - jak zrozumiałam, został doszyty do zszytych a potem zmarszczonych prostokątów - powinien być taki jak obwód bioder, a nie talii (plus dodatek na szwy). Mógłby być taki jak talia (plus dodatek na szwy i ew. zapięcie), ale trzeba wszyć zamek błyskawiczny, inaczej spódnicy się nie przeciągnie przez biodra.
Można, tak zrobić, jak napisałaś: "moze lepiej jak zwinę czesc spodnicy i zrobie tunel i wsadzę gumkę? Moze lepiej zadziala niz pasek z gumka?" : ) --- Ostatnio edytowane 2019-03-16 21:37:10 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2019-03-17 22:30:22 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak szyłam z tkaniny
![]() ![]() P.S. Gumka miała 4 cm szerokości. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.