Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Zaaklimatyzowany
Dziś widziałam w telewizji, w programie kawa czy herbata piękną sukienkę. Szukałam zdjęcia, udało mi się tylko znaleźć filmik dość kiepskiej jakości, ale może któraś z Was mi pomoże?

http://celebrytki.blogspot.com/2011/02/odeta-moro-figurska-w-niebieskiej.html

Interesuje mnie właściwie wszystko. Jaka tkanina (na pewno elastyczna, pewnie coś z lycra?), ale przede wszystkim zastanawiam się, czy te paski to po prostu wzór tkaniny, czy jakoś się z zszywa z pasków? Na filmiku nie widać góry sukienki, po niej bym prędzej powiedziała, że jednak jest to zszywane z kawałków. Może któraś z Was widziała program i kojarzy jak to wyglądało w ruchu. Może później uda mi się znaleźć lepsze zdjęcia...
Stara Gwardia
To jest taka gotowa tkanina.Na pewno jest elastyczna.Taka podobna byla u nas na bazarku,zapewniam nie jest zszywana.

http://dafefa-dag.blogspot.com/ -MÓJ BLOG

Mistrzyni Krawiectwa
Cybinka ja myślę jednak że to coś podobnego do tej http://szafa.pl/c4681073-piekna-sukienka-bandazowa.html tylko inna góra, szyłam ja siostrze zeszywałam paski, to była masakra :(
Tak właśnie się domyślam, że to byłby niezły wycisk, szycie podobnej z pasków. Ale cierpliwości mi nie brakuje, więc jak znajdę trochę czasu, będę próbować. Tylko się jeszcze zastanawiam, czy w niej jest podszewka? Chyba powinna być, prawda?
Mistrzyni Krawiectwa
Ta którą ja szyłam nie ma podszewki bo siostra tak chciała, ale chyba mogłaby być, trzeba to dobrze rozwiązać.
Cybinka, przyjrzyj się bocznym szwom. Jeżeli nawet jest zszywana z pasków to najpierw w większe fragmenty, a dopiero potem w całość. Nie wiem gdzie można kupić taki materiał albo takie paski.Gdyby paski miały wykończone dłuższe brzegi odpada problem odszyć. Coś mi się wydaje, że przynajmniej górę należałoby upinać na manekinie. Albo spróbować samemu modelowania na podstawie jakiejś formy sukienki. Tutaj akurat wstawiłam modelowanie góry (może trochę nie adekwatnie do tematu), ale myślę, że z dołem też nie byłoby problemu.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Kurcze, obawiam się że u nas, w naszym pięknym kraju nie dostaniesz takiej tkaniny ;) Ja bym się pewnie pobawiła w upinanie na manekinie tych pasków. Zawsze też możesz sama stworzyć sobie materiał, z którego wykroisz potem sukienkę (ale wtedy trzeba o wiele lepiej przemyśleć zszycie pasków). Jeżeli nie zależy Ci na konkretnym sposobie układania się na ciele pasków - wystarczy je pozszywać w większy kawałek i kroić.

Ale Tobie pewnie chodzi o cały efekt :) Powodzenia w modelowaniu pasków zatem :)
Stara Gwardia
Też widziałam tę sukienkę i baaaardzo mi si podobała,
Sama zasanawiałam się jak to uszyć to nie była taka tkanina, to były paski szersze, na biuście miała zakłądane i było widac bo ja oglądałam ten program. Tylko ze ten materiał jest do tego lekko cieniowany i efekt jest jeszcze ciekawszy.
Ja myślę że to trzeba by najpierw zrobić wykrój z podszewki gotowej sukienki albo jakiegoś innego materiału, a potem robić takie pasy i układac i dopiero zszyć. Może cos takiego jak szyła Kasialenka w swojej spódnicy bandażowej, to tak podobnie wyglądało.
Muszę jeszcze raz zaprzątnąć Waszą uwagę. Zdecydowałam się, jak spróbuję szyć, co oczywiście zrodziło milion nowych pytań. Głównie dlatego, że jeszcze nigdy nie szyłam z tkanin elastycznych, ani wogóle nawet z dzianin. Chyba tak czy siak najpierw spróbuję swoich sił w czymś prostszym, dla treningu. I tak dobrze, że mam overlocka.

Postanowiłam stworzyć bazę, czyli zwykłą sukienkę przy ciele i na nią naszyć paski. I teraz tak: jak powinnam kroić jeśli chodzi o rozmiar, żeby sukienka ładnie przylegała, lekko się opinała, ale żeby dało się oddychać? To znaczy mniej więcej o ile w obwodach powinna mieć mniej, leżąc luzem w stosunku do obwodu osoby, która ją będzie nosić? Dodam, że będę to szyła dla kogoś, ale chciałabym to zrobić na prezent, więc nie bardzo wchodzi w grę mierzenie. Szyłam już coś dla tej osoby, więc rozmiary znam.

Druga sprawa to te paski. Jak powinnam je kroić, normalnie wzdłuż tkaniny, czy ze skosu? Czy przy dzianinach oraz tkaninach elastycznych to ma wogóle znaczenie?

Tak to jest, że im bardziej robota zaawansowana, tym więcej wątpliwości się rodzi. Jeszcze nie udało mi się kupić odpowiednich materiałów, ale mam już pewien cynk. Trzymajcie kciuki :)

--- Ostatnio edytowane 2011-05-13 08:36:03 przez Cybinka ---
Stara Gwardia
Cybinka, i jak, uszyłaś juz tę sukienkę?
Moze pokazesz i podzielisz sie uwagami, bo naprawde sliczna jest.

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.