Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Fajnie, że jesteście znów w Necie. Jest tu dużo wspomnień z wielu lat szycia !! Ja mam 75 lat i jeszcze nieraz coś uszyję. Niedawno taką spódniczkę, trudno było zgrać te paseczki , ale jakoś wyszło. Pozdrawiam wszystkich......
|
|
Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Trochę mi się zebrało na wspomnienia. Kiedy, mając 15 lat , rozpoczynałem naukę krawiectwa damskiego, moja szefowa zawsze mi wpajała , że szyjąc damskie ciuszki, muszę zapomnieć , że jestem facetem, a jestem po prostu damskim krawcem. Kazała mi nosić w pracowni niebieski, satynowy fartuszek i zamiast koszul, satynowe lub jedwabne bluzeczki, nieraz z falbanką. Chciała mi wpoić tą kobiecą atmosferę sukieneczek, spódniczek. To była mądra kobieta. Umiała zainteresować młodego chłopaka sukieneczkami. I udało jej się to. Bardzo miło wspominam ten czas - wspaniała szefowa, życzliwe panie krawcowe, śliczny fartuszek z białym kołnierzykiem no i poznanie cudownego świata sukieneczek, bluzeczek, spódniczek ..... Tak mi już zostało. I z wielką przyjemnością znów usiadłem do maszyny w satynowym fartuszku. Moje całe życie to był cudny, kobiecy świat sukieneczek, bluzeczek, spódniczek...... Ehhh , wspomnienia......Muszę kończyć, bo czeka mnie jeszcze zmywanie i prasowanie. Wykonuję wszystkie prace domowe, oczywiście w fartuszku, ale tym razem w białym, satynowym, wiązanym z piękną falbaną. Kocham piękne fartuszki....
--- Ostatnio edytowane 2025-04-01 09:08:40 przez Wojtek --- --- Ostatnio edytowane 2025-04-01 17:40:54 przez Wojtek --- --- Ostatnio edytowane 2025-04-02 07:14:07 przez Wojtek --- --- Ostatnio edytowane 2025-04-02 07:38:40 przez Wojtek --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Oj Wojtek, uśmiałam się. To miłe, że tak fajnie wspominasz lata nauki zawodu. Teraz pewnie byłoby to uznane za poniżanie, łamanie charakteru itp. A to jest kultura zawodu. Wieki szacunek dla Twojej szefowej i dla Ciebie.
Spódniczka w kratę - po dopasowaniu kratek poznać klasę fachowca. Brawo! To są szczegóły, na które mało kto dziś zwraca uwagę, a klienci sieciówek nie mają nawet o nich pojęcia. W tej chwili rzadko które koszule męskie są w ten sposób dopracowane, a jeszcze gdy kieszonki są prawie niewidoczne, to prawie cud. Wielkie brawa i szacunek dla Ciebie. Twoje klientki na pewno są zachwycone! |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.