Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich Panie, chciałbym się dowiedzieć jaką polecacie maszynę do szycia która służyła by do zszywania Jeans oraz jakiego rodzaju igły były by dobre?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Igły- do szycia dżinsu są specjalne igły do szycia dżinsu - niebieskie. ich kolby są pomalowane na niebiesko, bądź po prostu mają napisane na etykiecie, że są do dżinsu.
|
|
Administrator
![]() |
|
Generalnie każda maszyna powinna nadawać się do szycia jeansu. W praktyce jednak różnym maszynom różnie to wychodzi ![]() A co do igieł to Pajesia wszystko pięknie wytłumaczyła. Od siebie dodam, że do szycia jeansu używamy grubszych igieł, mogą być np. 100. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Moja maszyna (Łucznik - Julia) dała sobie radę z dżinsem - nawet przy 4 warstwach jak przyszywałam pliskę na podkrojach pach to szyła - tylko wtedy juz trzeba było ostrożnie
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję dziewczyną za poradę
![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Adamek nas już nic nie zdziwi po tym jak widzimy co szyje Night Fox albo Wojtek ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A właśnie - grubsze igły - np te z nr 100 - świetnie się sprawdzają do przeszycia stębnówek grubą nicią.
Sama przetestowałam na igle 90-tce - skracałam koleżance spodnie z cienkiego dżinsu, trudno było przewlec nitkę przez oczko, a zmienić igły mi się nie chciało... ![]() Nici są oznaczone numerami oznaczającymi ich grubość. Im wyższy nr to nić cieńsza. Np, te standardowe, najpopularniejsze, mają nr 120. Te nici, którymi masz przestębnowane np kieszenie w dżinsach (żółte, pomarańczowe) maja nr 30. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Zapytałem się o to bo mam taki pomysł który przyszedł mi do głowy, oglądając kiedyś na TV4 program Galileo była pokazana firma która robił torby ze stary skór (stara materace, poszycia kozłów gimnastycznych) i wpadłem że można było by coś takiego robić ze starych spodni, kurtek itp dżinsowych, taka eko produkcja co o tym myślicie drogie Panie i Panowie.
![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Jak produkcja to chyba powinieneś pomyśleć o maszynie przemysłowej typu stębnówka. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Na razie nie chcę się pogrążać w koszty i kupować maszyny przemysłowej, jeżeli by się to przyjęło i cieszyło by się powodzenie to wtedy się będę zastanawiał nad maszyną przemysłową.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.