Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Nie byłam pewna, czy dać ten wątek do materiałów, czy do problematycznych... Tak czy inaczej chodzi mi o sztuczny jedwab. Chciałam uszyć z niego koszulę, ale okropnie się ciągnie, niczym podszewka czy satyna... Czy istniałyby jakieś sposoby na krojenie i szycie tego typu materiałów? Czy lepiej, nie mając doświadczenia, odnaleźć krawcową, która uszyłaby dla mnie tę koszulę? ________________________________________________________
Allure...
人は生まれ、人に生きて、人を亡くし、独りを知る。 愛は生まれ、愛と生きて、愛を無くし、愛に気付く。 |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hm pewnie ,że istnieje .Ja kroję takie materiały np na starym prześcieradle albo innym materiale ktory może ulec zniszczeniu,wiadomo moze zostac przecięty.A szyję w sposób strasznie babciny do spinania szwów używam szpilek to razem przypinam paski papieru śniadanowego i już się nie ciągnie chociaż słyszałam gdzieś tu na forum ,ze podkładają też fliselinę .
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Lekko podkrochmalić przed zabraniem się do dzieła - krochmalem tradycyjnym albo w sprayu.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Tak właśnie sądziłam, że dobrze byłoby podkrochmalić... Dziękuję bardzo za radę, Czeremcho, jak zwykle pomocna!
Marzenko - dziękuję ślicznie za radę. Chodziło mi głównie o etap krojenia, gdyż od tego w dużej mierze zależy czy coś będzie dobre czy nieudane... Trochę boję się szyć z takich materiałów mając złe wspomnienia z satyną i podszewką. Choć może spróbuję - raz się żyje. ________________________________________________________
Allure...
人は生まれ、人に生きて、人を亡くし、独りを知る。 愛は生まれ、愛と生きて、愛を無くし、愛に気付く。 |
|
Administrator
![]() |
|
Szkoda, że nie podkrochmaliłam mojej maxi dress... ulala ale się z nią męczę. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ano właśnie.... Aniu Twoje rady są nieocenione . ![]() ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Tu też jest conieco o jedwabiu -> KLIK.
Aha radze używać bardzo cienkich szpilek bo ja używałam grubszych i materiał się pozaciągał ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.